Göra egen pasta

Detta bildspel kräver JavaScript.

Äntligen frisk efter en enveten influensa som jag drog på mig i Italien! Glädjen att känna livet och energin komma tillbaka och att ha lust till att både laga och äta mat är obeskrivlig. Sedan jag stukad kom hem från Marche har jag längtat efter att få praktisera det jag lärde mig om pasta samt att få använda min pastakavel.

Att göra egen pasta har inte stått högt på prioriteringsordningen efter några halvlyckade försök för många år sedan och en snabbt avyttrad pastamaskin på loppis. Men efter en snabbkurs med Miranda Galazzi så har jag fattat grejen. Det är enkelt, kul och väldigt gott. Min pastakavel kommer definitivt att användas flitigt både till pasta och till pizzadegar. Fixa en egen kavel enkelt och billigt på en brädgård där du ber att få en kraftig rundstav tillsågad till ungefär en halvmeter.

Grundrecept för 2 personer: Blanda samman vetemjöl och durumvete, cirka 170 g, varav en tredjedel ska vara durum. Häll upp i en hög på ett bakbord och gör en grop i mitten av mjölhögen. Knäck i 2 ägg. Med en gaffel vispar du ihop äggen med mjölet. När du fått ihop en en massa av av blandningen tar du en degskrapa och hackar samman äggen och mjölet tills det blir hanterbart. Arbeta ihop degen med händerna och addera efter hand mer durum tills du får en smidig deg. Kavla ut degen och pudra med durum på bakbord och deg. Vänd degen hela tiden. När den börjar bli tunn gör du det genom att rulla upp den på kaveln. Degen ska bli riktigt tunn. Nu viker du upp kanterna från två håll, cirka 4 centimeter åt gången och pudrar över med mjöl succesivt tills tills uppvikningarna möts på mitten (se bildspel). Skär med kniv i önskad bredd. För in knivbladet under en halvan av vikningen, lyft upp och pastan vecklas ut. Vinkla knivbladet och den andra sidan faller ut på samma sätt. ”Rufsa” till pastan med mer mjöl och ställ åt sidan tills den ska kokas. Koka i generöst med saltat vatten cirka 3 minuter eller tills den inte smaka mjöligt (beror på hur tjockt du kavlat och skurit).

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: