Olivoljemöllan ”Paradiset”

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ett par kilometer från Saint-Maurice-de-Cazevieille där vi för tillfället bor ligger en en olivoljekvarn vid namn Moulin à Huile Paradis som vunnit massor med priser för sina oljor. Ett besök var oundvikligt.

Det är inte ofta man stöter på fransk olivolja hemma. Det handlar mest om italiensk, spansk, grekisk eller odefinierat ”europeiskt ursprung”. I Provence och Languedoc frodas dock oliverna och olika produkter produceras; olivolja, tapenad, olika inläggningar och tvål bland annat. De svarta och lite skrynkliga svarta oliverna från Nyons har vi redan förälskat oss i för deras nästan smöriga konsistens och intensiva och lakritsliknande smak.

På den lokala olivoljekvarnen producerar de olivolja enbart från departementet Gard. Vi var lite förvånande då vi nästan inte sett några olivträd men fick förklaringen att de växer högt där det är torrt och varmt och inte nere i dalarna. Vi fick en genomgång av processen på franska och mycket bristfällig engelska så jag kan ha missat någon detalj. Alla de olika sorterna (det fanns runt tjugo olika sorter) hanteras separat. Den lilla kvarnen såg ut som ett vineri i miniatyr med mottagning av oliverna där de sorteras och tvättas.  Därefter krossas de i en kvarn tillsammans med kärnorna som innehåller ett naturligt konserveringsmedel. Därefter pressas massan för att separera olivköttet  från vätskan som sedan centrifugeras ännu en gång för att separera vattnet från oljan. Därefter förvaras oljorna svalt  i rostfria tankar i väntan på buteljering.

Vi fick prova många olika sortrena oljor som alla hade distinkt olika karakärer: fruktiga, örtiga, gräsiga och peppriga. Den som stod ut mest var av fruité à l’ancienne som vi inte riktigt förstod om det var en typ av oliv eller om det var oliver från gamla träd men tydligen var oliverna svarta. Hur som helst så var smaken fantastiskt intensiv, rik och pepprig och med en munkänsla av lättvispad grädde. Otroligt fin! Lite färska inlagda, knapriga och fruktiga oliver åkte med liksom lite lokalt vin, honung och annat gott från den välsorterade illa butiken. Det blir till att proviantera innan vi reser hem.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Resan till Languedoc

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: