Fyllda tomater – en umamibomb!

fyllda tomater

 

Idag kom störtregn och temperauren störtdök från cirka 32° till mer normala 22-24°. Läge för att tänka lite mer på mat.

Ett besök på den ekologiska marknaden i Uzès resulterade i olika sorters korvar, lantpaté, massor av grönsaker, oliver och rosévin bland annat. Ett trevligt tillbehör till grillade smakrika korvar behövdes så det blev en variant på tomates farcies au maigre eller ”fyllda tomater” på vanlig svenska. Med sydfransk inspiration blev det en riktig ”umamibomb”! Otroligt god, smakrik och samtidigt friskt tomatfräsch. Föll nästan i trans över smakerna och saliverade hejdlöst. Lova att du testar detta till vilket grillat kött som helst i sommar.

Skär toppen av fyra stora och mogna tomater. Gröp ur allt innehåll. Salta lätt inuti tomaterna och ställ dem upp och ner i minst 30 minuter så vätska dras ur. Skär och hacka 200 g champinjoner och en liten gul lök mycket fint. Fräs i en stekpanna i en rejäl klick smör tills svampen släppt vatten och löken blivit genomskinlig och mjuk, cirka 10 minuter. Blanda i 1,5 msk olivtapenad och 6 mosade sardeller och fräs ytterligare några minuter. Blir det för torrt ringla du över lite olivolja. Riv över 1-2 vitlöksklyftor och blanda i 2 msk skorpmjöl. Fräs tills du har en ganska torr massa. Salta och peppra. Fyll tomaterna med svampröran, bred över rejält med rumsvarmt smör och strö över skorpmjöl. Skjuts in i ugnen på 180° i 45 minuter.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Recept, Resan till Languedoc

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Fyllda tomater – en umamibomb!”

 1. Anna J
  20 juni 2013 den 0:58 #

  Vilken härlig matinspiration du bjuder på från Frankrike. Ha det fortsatt bra på er semester!

 2. Ingrid
  20 juni 2013 den 13:10 #

  Det låter otroligt gott, ska testa det i morgon till midsommargrillen. Ha en fortsatt härlig matsemester!

 3. Christina GVA
  22 juni 2013 den 20:07 #

  Underbart..nu börjar jag bli hungrig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: