Sveriges bästa viner 2013

vinnande vinare

En gång om året bedömer vi på Gustibus Wine & Spirit Academy viner på uppdrag av Svenska Vinodlarföreningen. Förra lördagen provades vinerna och idag presenterade jag resultatet på föreningens årsmöte och delade ut diplom.

Vinerna anmäls, skickas in och provas blint av en jury bestående av fem erfarna personer från olika delar av vinbranschen. Vinerna bedöms enligt en 20-poängsskala där 8 poäng är Godkänt, 11 poäng ger Brons, 13 poäng Silver och Guld när man uppnår 15 poäng. Trots att 2012 var ett synnerligen dåligt år så hade 45 olika viner skickats in till bedömning.

På grund av de svåra förutsättningarna var snittnivån mycket lägre i år än tidigare. Förra året hamnade snittpoängen för första gången någonsin totalt över nivån för godkänt (8,32) i år störtdök resultatet till 6,76, det vill säga en bra bit under godkänt som är 8 poäng. Även om årgången var skral så var den tekniska kvaliteten riktigt bra. Tyvärr var många av vinerna översvavlade vilket drog ner omdömena. Förklaringen till kan vara okunskap, små volymer samt att man på grund av den lilla skörden frestats att ta med druvor som annars skulle ratats.

Förra året bedömdes endast 22 viner varav sju fick ”godkänt” och fyra belönades med bronsmedalj (11 poäng). I år blev det nio godkända men endast två bronsmedaljer. Här nedan några jutynoteringar av medaljörerna.

2012 Solaris / Domaine Bellevue. Gyllene, fruktig, mogen citrus, honung,  frisk, torr, viss smörighet, viss längd, medelfyllig, viss eldighet…Lätt spritsigt, honung, aprikos, viss restsötma, doften klart bättre än smaken…Fruktbomb!. Massor av tropisk frukt, mango, kiwi, melon och kryddor. Lång, fin smak med liten restsötma och eldighet. Crowd pleaser. Botrytis?…Angenäm doft, integrerad syra, fin frukt…Fruktigt med viss stramhet. Inbjudande doft och god gul frukt med fint avslut.

2011 Gutevin Ädel / Gute Vingård. Djupt gyllene, något oxiderad, bränt, viss sirap, socker, honung & tonad frukt, söt oxade toner, viss beska med bra… Mycket fyllig bärnstensfärgad färg, koncentrerad doft av honung, aprikos, mandel med lätt oxidton, bohytis! För mycket ek, fyllig intensiv söt smak med tydlig bitterhet från ekfaten, bra mogen frukt… Snygg färg. Komplex doft med botrytis. Söt, simmig smak… Klar stor doft av mandelmassa, aprikos. Doft går igenom i smaken. Välgjort! … Ganska stor doft med komplexitet, honung och torkade fikon, botrytis. Ganska sött med szamorodni-prägel.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Svenska viner, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Sveriges bästa viner 2013”

  1. Jens I.
    01 september 2013 den 9:01 #

    Först måste jag erkänna att jag själv aldrig provat ett svenskt vin. Prisnivåerna är ju avskräckande. Vänner som provat säger att kvalitén inte står i paritet med priserna. Har aldrig heller sett ett svenskt vin på restaurang. Det skulle vara intressant att få reda på mer om hur det egentligen ligger till med detta. Tillsvidare blir det vin från ”Gamla världen” för vår del där man får två-tre flaskor av goda viner för samma pris som en flaska svenskt. Snart bär det av till Rhônedalen för en veckas upptäcktsresa. Både vin och mat där lockar betydligt mer än en svensk motsvarande utflykt men så har vi ju inte heller någon Rhônedal.

  2. 01 september 2013 den 19:30 #

    @Jens I. Visst finns det svenska viner på restaurangerna! Förra året hade vi på Villa Mathilda vår Solaris 2011 på 6 förstklassiga krogar i närområdet samt på Sjömagasinet i Göteborg. Stjärnkrögaren Ulf Wagner ville ha vårt vin som första svenska vin på deras exklusiva vinlista :-). Du kan också hitta många andra svenska viner på olika krogar, men jag håller med om att prisnivån många gånger är orealistisk. För övrigt deltog vi, av olika anledningar, inte i bedömningen av ”Sveriges Bästa Viner” i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: