Champions of the South

jancis

Efter ett par förvirrade och planlösa timmar på vinmässan ”The Beautiful South tasting” som mest gick ut på att hälsa på bekanta och rekognisera försöker jag få lite struktur. Det finns en hel mängd med temabord där man kan testa utvalda viner från de tre länderna Chile, Argentina och Sydafrika. Vi började med ”Champions of the South” som presenterade viner som alla vara premierade vid olika bedömningar och tävlingar.  Slumpvis utvalda var de två chardonnayerna inte särskilt imponerande medan en ren cabernet franc, en petit verdot samt en klassisk bordeauxblend fick oss på gott humör. En ”tawny” från KWV var riktigt julbordsmumsig och löljigt smaskig.

En bonus var att jag av misstag lyckades få med Jancis Robinson på bilden ovan. Vinmässan är vinkändistät vilket också bevisas av att jag stod i vägen för Steven Spurrier när jag tog bilden.

2012 Famiglia Bianchi Chardonnay / Argentina – San Rafael. Ljust citrongul. Medelstor doft av gula äpplen och päron, liten rökighet och mineralitet. Torrt, lätt till medelfyllig, mycket frisk med nästan sprittande syra, eldighet, mogen citrus, omogen melon, ananas. Lång eftersmak med stramt avslut och lite citrusskalsbeska.

2011 Viña Leyda Lot 5 Chardonnay  / Chile – Leyda. Ljust citrongul. Medelstor doft av gul tropisk frukt, mango, hjortron,  gröna örter, citronskal (det vita). Torr, fyllig, mycket hög och frisk syra balanserad av rik och fokuserad fruktighet av ananas , mogen citrus och gröna äpplen. Lång, fruktig och mycket frisk eftersmak men ännu något outvecklad.

2008 Andeluna Cellars Cabernet Franc / Argentina – Uco Valley. Djupt körsbärsröd. Stor, mörkfruktig och nästan köttig doft med inslag av blod och sot, inte olik en bordeaux från varmt år. Fyllig, intensivt pepprig och med mycket hög syra balanserad av rik, mogen mörk frukt, massor med mogna fina tanniner med bra grepp, blod, järn, rostade ektoner, kaffe oc lte grn paprika. Lång oc ä  sak med uecklingspotential.

2010 Casa Silva Edicíon Limitada Petit Verdot / Chile – Colcagua. Tät, nästan opak blåröd färg. Liten och något knuten outvecklad doft av mörka körsbär och lite bark och ceder. Fyllig, koncentrerade mörk frukt, sura körsbär, röda bär, pepprig och örtig, unga och outvecklad med väl inbäddade tanniner som suger tag i tandköttet. Bra längd men något stum och outvecklad eftersmak.

2009 Stellenrust Timeless / Sydafrika – Western Cape (62% cab sauv, 30% merlot, 8% cab fr). Ganska djupt röd färg med litet blått stick. Stor och något utvecklad doft med spännande komplexitet av mognadstoner som läder, svamp och höstlöv över mogen röd bärfruktighet. Medelfyllig, utvecklad smak där röda bär och fruktighet dominerar med en frisk syra, avrundade tanniner, nyanserade mognadstoner och diskret fatton. Bra längd och ett kryddigt avslut.

KWV Classic Collection Cape Tawny / Sydafrika – Western Cape. Ljust tegelfärgad med röd kopparton. Stor, utvecklad, komplex doft rik på oxidationstoner, julkryddor, smörkola. syltade körsbär, colaflaskor, torkad frukt och lite brända toner. Sött, eldig, frisk och mycket kryddig och pepprig smak (ingefära) som balanserar de godisartade tonerna där colaflaskorna kommer tilbaka tillsammans med röda kolaremmar och russin. Mumsig!

Etiketter:, ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: