Chardonnay over 10£

crocodiles lair

Andra temabordet på mässan  ”The Beautiful South tasting” blev ”Chardonnay over 10£”. Vi valde tre viner från respektive land. Stor variation och mycket intressant. Argentina imponerande kanske inte men väl en sjuårig och ännu ung chardonnay från Chile och ett riktigt läckert och klassiskt vin från Bouchard Finlayson.

ARGENTINA

2012 Cristobal Sparkling / Argentina – Mendoza. Medeldjup citrongul. Stor, smörig och brödig doft av gula äpplen och päron, vita blommor. Torr, fyllig med mjuk mousse,  avrundad syra, fet munkänsla, mognad, gula frukter, rik smak men saknar syra. Ganska kort och obalanserad eftersmak med tydlig beska.

2012 Familia Schroeder Alpataco Chardonnay / Argentina – Patagonien. Ljust gulgrön färg. Intressant, udda, spännande , nyanserad doft av tuttifrutti, vita blommor och omogna hjortron. Torr, medelfyllig, mycket hög och frisk men fint polerad syra som balanseras av fokuserad citrusfrukt, aromer av tuttifrutti och liten blommighet. Bra längd och balans.

2012 Lindaflor Chardonnay / Argentina – Uco Valley. Ljust citrongul. Medelstor, eldig doft av gula tropiska frukter, mandelmjöl, rostade nötter och vanilj. Fyllig, fet, eldig med rik och lite baktung exotisk frukt, antydan till sötma, lite vek syra, slapp och lite kort smak. Obalanserad.

CHILE

2011 Viña Tamaya Winemaker’s Gran Reserva Chardonnay / Chile – Limarí. Ljust gröngul. Medelstor, ren fokuserad citrusdriven doft med gula äpplen, bivax och vita persikor. Torr, mycket hög frisk men fin syra balanserad av fokuserad fruktighet, gula och gröna äpplen, mogen citrus och diskret ekstruktur. Lång och balanserad eftersmak.

2012 Baron Philippe de Rothschild Escudo Rojo Chardonnay / Chile – Casablanca. Ljust gröngul färg. Stor men spretig doft av piggelin, grön paprika och liten eldighet. Torr, fyllig, tung frukt som kantrar av ett lass ek. Otillräcklig syra och kvardröjande beska. Gammaldags stil.

2006 Valdivieso Single Vineyard Wild Fermented Chardonnay / Chile – Leyda. Mycket ljust gul och oväntad färgnyans för ett vin med ålder. Medelstor, nyanserad, örtig mineralrökig och citrusdriven ungdomlig doft Bentorr och mycket frisk och pigg syra balanserad av fokuserad och stringent citrusfrukt. Lång och ungdomligt klingande eftersmak med mineralitet. Imponerande för ett sjuårigt vin!

SYDAFRIKA

2012 Crystallum Clay Shales Chardonnay / Sydafrika – Overberg. Ljust gul. Stor men ganska enkel doft av honungsmelon, gula päron, citrus och doftsuddis. Torr, medelfyllig, mycket frisk syra, ren fin frukt men något kort smak med liten mineralitet och skalbeska.

2011 Stellenrust Barrel Fermented Chardonnay / Sydafrika – Stellenbosch. Medeldjupt citrongul. Medelstor nyanserad doft av gula frukter, liten brödighet och diskret vanilj.  Torr, frisk, stram men integrerad ek, mineralitet och bra fruktighet. Bra längd med friskt rent avslut. Snyggt men lite anonymt.

2012 Bouchard Finlayson Crocodile’s Lair Cadonnay / Sydafrika – Overberg.  Mycket ljust gul färg. Stor och något rökig doft med gula plommon, mynta, citronmeliss, omogen ananas, nyanserad och komplex. Torr, medelfyllig med en mycket snyggt polerad och frisk syra, gul fokuserad fruktighet, fin ekkaraktär. Lång, balanserad och mycket elegant i klassisk stil!

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: