Slökokt ärtsoppa

ärtsoppa

Det var länge sedan jag lagade ärtsoppa. När jag var vegetarian (jo då) var det dock en återkommande ritual med storkok av fläskfri ärtsoppa som frystes in. När jag nu kör in min Crock Pot tänkte jag att slökokning borde vara idealiskt.

Kollade runt på lite olika recept (alla CrockPot-recept för ärtsoppa var av någon märklig anledning på engelska) och kombinerade med mitt gamla vegetariska och en nypa Wretman. Resultatet blev makalöst bra. Konsistensen blev helt perfekt trots, eller kanske tack vare, avsaknaden av blötläggning. Både färg och smak blev djup och fin med en nästan karamelliserad ton.

Släng ned 500 g gula ärtor, 500 g rimmat fläsk i bit, 2 oxbuljongtärningar, 1 skivad morot, 1 finhackad vitlöksklyfta, 1-2 tsk timjan och en hel skalad lök som du stuckit in 10 kryddnejlikor i samt 15 dl vatten i slökokaren. Kör igång på hög effekt i 8 timmar. Ta upp löken och släng den. Ta upp fläsket, dra av svålen och skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka i soppan. Smaka eventuellt av med salt.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

15 kommentarer på “Slökokt ärtsoppa”

 1. 05 december 2013 den 9:29 #

  Ärtsoppa i crock-potten – SMART! Måste testas!

 2. HI Hedberg
  03 maj 2014 den 16:57 #

  Grymt bra recept även i vanlig kastrull!

  Flagar man sedan över lite parmesan och har några högkvalitativa svarta oliver, lite rödlök, senap och några stänk tabasco till ärtsoppan kommer kungen snart förbi och undrar om det är Nobelmiddag som provas ut. 🙂

  • 03 maj 2014 den 17:16 #

   Var en ovanlig variant. Intressant. Jag har testat med en skvätt vitt vin i soppan. Mycket bra.

 3. 19 maj 2014 den 17:20 #

  Bästa hemlagade ärtsoppan jag gjort..fick två tummar upp av hela familjen =)

 4. Johan Florin
  15 augusti 2014 den 18:23 #

  Här finns absolut en del som jag skulle kunna tänkas slänga i som anpassning på mitt standardrecept på ärtsoppa. Frågan som dock återkommer i mitt huvud varje gång jag läser de här recepten är följande: Varför i hela friden slänger folk löken?

 5. 24 augusti 2014 den 10:17 #

  Detta står just nu och puttrar hos oss, ska bli spännande att smaka ikväll 🙂

 6. Peter
  09 september 2014 den 22:01 #

  Äntligen! Ja jag säger äntligen så har jag ätit en god ärtsoppa för första gången på många år. Om det beror på slowcookern eller detta recept kan jag inte säga säkert men det spelar ingen roll, nästa gång gör jag dubbel sats på detta så jag kan fylla matbackar till jobbet.

 7. Mattias
  22 september 2014 den 9:52 #

  En, riktigt, riktigt god ärtsoppa!

 8. Lars Larsson
  24 juni 2015 den 9:19 #

  Underbart god ärtsoppa! Förmodligen den godaste jag ätit. Perfekt att ladda slökokaren med innan man går till jobbet. Doften man möts med när man kommer hem, tar priset!

 9. Magnus
  23 januari 2016 den 9:46 #

  Denna soppa/ gryta är bland de godaste jag har varit i närheten av hittills !

  Den står sig ytterligt väl som vegetarisk rätt också, smaken är vuxen.

  För min del blir det lite färsk timjan vid servering och rökt, tärnat fläsk vid sidan av denna gång.

 10. 27 juni 2017 den 18:51 #

  Perfekt. Sonens kommentar: ”Bästa ärtsoppan nånsin!” Kommer nog att dra ner på antalet kryddnejlikor nästa gång.

 11. Jim
  04 november 2018 den 11:53 #

  Denna ärtsoppa lagar vi ofta hemma.
  kör dubbel sats i en 6.7 liters.
  Bästa ärtsoppan vi har ätit.
  Bockar och bugar för receptet.

 12. Gunnar M
  27 december 2021 den 14:04 #

  Väldigt bra grundrecept jag lagat efter några gånger, dock med mer vatten för att få bättre konsistens. Riktigt nöjd med fläsket har jag dock inte blivit ännu.
  En fråga som gnagt i mitt huvud är om det verkligen är hälsosamt att låta bli att blötlägga de torkade ärtorna. Sedan jag först funderade på det utan att hitta något riktigt bra svar har information tillkommit så svaret verkar vara ett tydligt nej (se t.ex. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/lektiner). På https://saltpeppar.se/slokokt-artsoppa/ finns en modifierad version av det här receptet där man blötlägger för att få bort lektiner.

 13. Magnus
  28 maj 2022 den 11:43 #

  Hej
  Jag återkommer alltid till det här receptet oavsett om jag använder Crockpottan eller kastrull.
  När den är färdig så tar jag ur 50% av ärterna och ger dem en omgång med stavmixer..då blir det som en redning.
  Oslagbart god ärtsoppa i all sin enkelhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: