Carl Butler: Katalansk lammgryta

katalansk lammgryta

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Den här rätten är nära besläktad med paella men enklare att tillaga. Ingredienserna kan varieras efter behov, vilket jag gjorde. Se nedan.

600-800 g benfritt lammkött
2 gula lökar 
1 burk hela konserverade tomater 
250 g frysta ärtor
2-3 vitlöksklyftor 
1 pkt saffran
1/2 ftsk timjan
1 lagerblad
6 dl hönsbuljong
4 dl ris 
smör
salt
svartpeppar från kvarn

Skär köttet i lagom små grytbitar. Finhacka lök och vitlök och skär tomaterna grovt och spara spadet. Bryn köttet i omgångar i smör i en tjockbottnad på ganska hög värme så det blir väl brynt. Lägg köttet åt sidan. Fräs lök och vitlök i smör utan att det tar färg och tillsätt sedan tomater med spad, buljongen, kryddorna och några rejäla tag med pepparkvarnen.  Lägg i köttet, låt koka upp och sjud sedan på svag värme under lock i minst en timme eller till köttet är riktigt mört. Blanda därefter i riset och sjud ytterligare i 20 minuter. Rör om dåd och då och fyll eventuellt på med vatten om det blir torrt. Smaka av med salt och peppar och blanda ner ärtorna och sjud ytterligare 5 minuter. Servera med bröd och sallad.

Vi fick oväntade gäster så jag drygade ut grytan med ett halvt stånd selleri (gick ned med grönsakerna) samt ett gäng örtiga lammkorvar. Med den lilla modifieringen av receptet blev det en riktigt bra bjudrätt. Dubblera och du har mat till 10 personer. 

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

 

Etiketter:, , ,

Kategorier: Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: