Sveriges bästa vin bubblar?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag har väntat länge. I ett par år har Carl-Otto Ottergren på Köpingsbergs Vingård annonserat att ett vitt mousserande vin från hans egna odlingar varit på gång. Gång på gång har lanseringen skjutits på framtiden då han inte varit helt nöjd med vinet. Under tiden har nya skördar passerat vineriet, tusentals besökare provat hans egenhändigt blandade och importerade cremants de bourgogne (den billigare det åttonde mest sålda mousserande vinet över hundra kronor trots att den bara lagerförs på två butiker) och fått en introduktion till vinets värld.

Idag gjorde vi en fantastisk österlensk vinresa med eleverna på sommelierutbildningen. Vi började med provning och omfattande rundtur på imponerande Nordic Sea Winery. Mycket intressant besök som avslutades med en makalös lunch på  det prisbelönta besökscentret. Därefter styrde vi kosan mot Köpingsberg. Det är svårt att tänka sig en större kontrast mot Systembolagets största vinleverantör än denna lilla vingård med sin ensamma och hårt kämpande vinentusiast.

Carl-Otto tog oss ut i vingården och berättade om sina idéer och sin långa resa mot att göra ett mousserande svenskt vin enligt den traditionella metoden. Vi fick se det lilla och pedantiskt skötta vineriet, prova jäsande druvmust samt hans två franska viner (alldeles utmärkta för övrigt) innan det var dags för det jag väntat på; Köpingsberg Blanc de Blancs!

Vinet är gjort på en av de första skördarna från vingården och består enligt Carl-Otto av ”Karlssons blandning”, det vill säga en mix av alla tillgängliga sorter i odlingen bara för att kunna fylla upp en hel tank. Efter den andra jäsningen på flaska har vinet legat över fyra år på sin jästfällning. Vinet var mycket ljust med små fina bubblor och var helt nydegorgerat (befriat från fällningen) och hade därför en tydlig jästighet i näsan. Doften var i övrigt mycket stor med liten rökighet, toner av citrus, nougat och nötter. Smaken var helt torr trots 8 gram dosage, mycket frisk och ganska stram men med en fin citrusfrisk fruktighet och en tydlig mineralitet i avslutet. Mycket fin mousse och det var kanske bara en liten bitterhet som skiljde vinet från perfektion. Mycket snyggt och imponerande första vin från gården och då ska sägas att jag hade höga förväntningar.

Vid sidan av flera viner från Vingården i Klagshamn så var nog detta ett av de bästa svenska vinerna jag provat. Släpps på Systembolaget den 21:e november. Priset på 430 kronor är väl det enda som inte känns helt rätt men ändå är motiverat med tanke på ursprung och hantverket.

 

Etiketter:, , ,

Kategorier: Svenska viner, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: