Sydney cruising, sol, mat, vin och punting

Detta bildspel kräver JavaScript.

I förrgår landade jag i Sydney efter 27 timmar på resande fot för en två veckor lång vinresa i Australien. Vi är en grupp på tolv personer från Asien, USA och Skandinavien som fått förmånen att bli inbjudna av James Busby Travels att uppleva landets viner och olika regioner.

Programmet är fullspikat från tidig morgon till sen kväll men första dagen var vikt åt social samvaro och sköna upplevelser. Vid lunchtid begav vi oss till Darling Harbour där en katamaran väntade och tog oss ut på en rundtur i hamnen och förbi det berömda operahuset. I det fantastiska vädret med sol och stilla bris njöt vi australiensisk öl och vin på däck. Vinerna från Canberra och Hunter Valley fick drickas ur plastmuggar vilket genast försatte oss i en avslappnad stämning och analyser om doft och smak inskränktes till ”great stuff”, ”nice wine” och ”more please”.

Efter rundturen ankrade vi i en liten bukt med sandstrand, tropisk växtlighet och med utsikt över Sydneys skyline. Weber-grillen i aktern tändes på och vi hjälptes åt att förbereda en sen lunch med bland annat jätteräkor och fanatiska biffar. Finns det bättre sätt att umgås än att laga mat tillsammans Efter maten dök tre modiga män, däribland Eder hajfobiske bloggare, i det salta vattnet och simmade till stranden med puderlik sand. Jag skulle kunna vänja mig vid att spendera mina lördagar på en katamaran i Sydneys hamn. Inga problem.

Efter ytterligare några vändor släpptes vi i land med vårt pick och pack för en promenad till Shark Beach. På vägen stannade vi för en öl- och vinpaus och upptäckte att vi glömt de flesta av plastmuggarna. Nöden har ingen lag så vår reseledare tillika Master of Wine tillverkade ”glas” av petflaskor och vi fick lära oss ”punting”. Att ”punta”, vilket bör vara den korrekta svenska termen, inbär att man häller upp vin i punteln, det vill säga fördjupningen i botten, på en upp och nervänd vinflaska. Fungerade utmärkt och var faktiskt en riktig trevlig upplevelse. Då gruppen består av mer eller mindre inflytelserika vinproffs så förutspår jag en ny trend. Kom ihåg var ni läste det först.

Vid Shark Beach stannade vi till vid ett legendariskt ”fish n’ chip shack” där vi beställde den mest fantastiska friterade fisk och calamares som vi tog med oss för en picknick. På en klippa högt över vattnet satt vi och åt vår enkla men utsökta middag medan solen gick ned bakom Sydneys skyskrapor på andra sidan bukten. Medan mörkret föll och våra skratt försvann ut över det svarta vattnet hjälptes åt att tömma de sista flaskorna och till och med i plastmugg kunde jag känna att en pinot noir från Eden Road i Canberra kanske var en av de bästa vinerna av druvan jag provat från landet.

Jag har varit på många vinresor  men aldrig på någon som liknar denna om man ska döma av starten. Detta lovar mycket gott!

I dag bär det iväg till Hunter Valley för vingårdsbesök och spännande viner. Förhoppningsvis finns det riktiga glas. Fortsättning följer.

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Australien, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Sydney cruising, sol, mat, vin och punting”

  1. Anna J
    19 oktober 2014 den 18:05 #

    Vad roligt att få komma till Australien. Ni fick en bra start på er resa iaf. 🙂 Jag har en släkting bosatt i Melbourne och han älskar landet. Det är bra mat och viner, vacker natur. och aussies är väldigt trevliga säger han. Ska bli spännande att få ta del av din fortsatta resa down under.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: