Extrema Hunter Valley

Detta bildspel kräver JavaScript.

På andra dagen av australienresan började allvaret. Vi begav oss tidigt iväg från Sydney norrut mot Hunter Valley. Områdets närhet till storstaden har gjort det till ett populärt resmål med över två miljoner besökare fördelade på de 130 producenterna. Det är lite av ett australiensiskt Napa Valley och det mesta av produktionen går också till närområdet.

Man kan säga att det var här den australiensiska vinindustrins vagga stod med några av de allra första planteringarna, Den skotske agronomen James Busby (som för övrigt gett namn åt resan vi är på) skickades på 1830-talet av den australiensiska staten till Europa för att studera vitikultur och förde med sig hem flera hundra olika druvsorter.

Området har aldrig drabbats av vinlusen och vinet behöver därför inte ympas på resistenta rötter vilket är ganska ovanligt. Här finns också många vingårdar med vinstockar som är en bra bit över hundra år och som fortfarande ger bra skörd.

Klimatet är också lite ovanligt. Det är subtropiskt, det vill säga mycket varmt och fuktigt, och kring skörden brukar kraftiga regn komma vilket ställer till stora problem. Man har som tur är också ett visst maritimt inflytande vilket ger dimmor som mildrar en del av solljuset. Det är så varmt att man endast har sex veckors vintervila för vinstockarna, vilket är på gränsen av vad som behövs. Det är ett besvärligt klimat och Hunter Valley är den region som skördar tidigast, redan från mitten av januari till början av februari. Med tanke på att delar av Tasmanien skördar så sent som i mitten av maj så har alltså Australien en skördeperiod på hela fyra månader.

Man framställer här ett av världens klassiska viner – Hunter Valley Semillon. Det är torra vita viner med en alkoholhalt runt 11%, ett rent fruktuttryck, mycket hög syra och domineras av aromer av citrus som unga och med mognad kommer toner av nötter, honung, bivax och rökighet. Som unga är de lite svårbegripliga för många då de bara kan uppfattas som tunna och syrliga. De vinner på många års lagring på flaska och många producenter släpper dem inte förrän de uppnått en ålder på 4-5 år. Då kommer den rika fruktigheten fram, de upplevs fylligare men fortfarande mycket friska och mognadsaromerna får många att tro att de är fatlagrade. En Hunter Valley Semillon varken jäses eller lagras på ekfat. Man säger med glimten i ögat att om någon nykläckt vinmakare skulle börja experimentera med ek så ska man skjuta honom, att bara avskeda honom räcker inte för då kan han fortsätta med otyget någon annanstans.

Det är druvan semillons förmåga att utveckla aromer innan sockermognaden klar som ger den låga alkoholen och INTE förekomsten av dimmor och regn som det står i de flesta vinböcker.

Att Hunter Valley Semillon verkligen är stora viner råder inget tvivel om. Den stora överraskningen är istället de röda vinerna av shiraz. I många fall härstammar vinstockarna direkt från sticklingar som hämtades hem av James Busby från berget Hermitage i Rhône. Vinerna motsvarar inte den gängse bilden av australiensisk shiraz. Här blir vinerna elegantare, ljusare, lättare med fin och nyanserad aromatik och slank rödfruktighet. Mer franska i stilen och kanske mer åt Bourgogne än Rhône. Det är inte för inte som både de vita och röda vinerna härifrån förr gick under benämningen ”Hunter Burgundy”.

Vi hann med tre besök under dagen. Både McWilliams och Tyrrell’s är legendariska och pionjärer i området och tävlar om att ha de äldsta vinstockarn i produktion, runt 130 år. Hos Tyrrell’s fick vi en mycket intressant provning där vi fick prova en horisontal av semillon från 2009 från fyra olika vingårdar samt ikoniska Vat 1 Semillon från olika årgångar ned till 1998.

Vi besökte också betydligt yngre Brookenwood där vi bussades mellan fyra olika vingårdar och vid varje fick prova vinet som växt där på plats. Bland annat fick vi i det gassande solskenet prova 2011 Graveyard Shiraz, ett vin som rankas i klass med Penfolds Grange. Efter ostron, semillon och en omgång fatkorkscricket (!) fick vi även 1998 av samma vin till middagen (härligt enkelt serverad i deras personlkök) så av förklarliga skäl saknas provningsanteckningar på dessa.

Här nedan följer provningsanteckningar för några av dagens viner.

McWILLIAMS

2013 Eight Acres Semillon (planterad 1946)

Mycket ljust gul. Medelstor doft dominerad av citrus, honung, vita blommor, gula äpplen och liten rökig mineralitet. Torr, mycket frisk smak med stram citrusfrukt, lime, grapefrukt. Mycket bra längd med viss mineralitet och stramt  avslut.

2007 Lovedale Semillon

Medeldjupt citrusgul. Stor och rik doft av solmogen, grillad citrus, gul omogen melon, bivax. Torr, mycket frisk och distinkt syra, stram och koncentrerad rik citrusfrukt med tydlig struktur och lång rik aromatisk citruskaraktär och mineraligt slut.

2007 Mount Pleasant Elisabeth Semillon
Ljust gyllene. Mycket stor doft med viss utveckling med rik citruston, limezest, honung, nötter och tydlig rökighet, vaxig. Torr, fyllig, rik och bred smak med frisk men avrundad syra, gulfruktig och med massor av mogen citrus. Lång, ren eftersmak som stannar och bara fortsätter.

2011 Mount Pleasant Philip Shiraz

Medeldjup blåröd. Ganska stor doft, pepprig, solmogna röda och blå bär, massor med jordgubb. Medelfyllig, frisk smak, mjuka tanniner, lakrits, sval röd fruktighet, diskreta fat,, bred och generös smak men stramt avslut. Läckert och ingen tung aussie shiraz, närmare en enklare crozes-hermitage

2010 High Paddock Shiraz

Medeldjup blåröd. Stor aromatisk doft, lätt eldig, kryddig, pepprig och en diskret karaktär av stjärnanis. Fyllig, rik frukt men slank frukt, blå och röda bär, balanserade tuggiga tanniner, välbalanserad och lång smak med massor av lakrits i eftersmaken och en liten pepprighet.

2011 Rose Hill Vineyard Shiraz

Medeldjup blåröd. Stor, mjukt aromatisk doft, röda bär, jordgubbar, hallon,  smultron, förnimmelse av luktsuddigummi. Medelfyllig, mycket fruktig/bärig med aromer som speglar doften, fantastiskt mjuka fina tanniner, frisk syra. Lång, elegant och insmickrande stil som inte så lite påminner om en Morgon (beaujolais) eller en Hermitage om ni frågar Andreas Larsson.

2013 McWilliams Tumbarumba Chardonnay

Medeldjupt citrusgul. Stor rik, gul frukt, gula äpplen, galiamelon, vit persika. Torr, frisk, slank, mineralig med lång eftersmak som är rik på citruszest. Elegant och burgundisk i stilen.

2013 McWilliams Canberra Syrah

Medeldjup blåröd. Medelstor, bärig och fruktig doft av hallon och jordgubb med tydligt örtig profil. Medelfyllig, frisk smak med taggiga tanniner och slank rödfruktighet. Medellång smak och markerad örtighet i eftersmaken.

2012 McWilliams Hilltip Cabernet Sauvignon

Djupt blåröd. Stor uttrycksfull doft av mörka bär, svarta vinbär och en liten ”funky” stallton. Fyllig, mycket fruktig med höga med mogna, mjuka och taggiga tanniner, mycket frisk, läcker mörk fruktighet och ett mycket välstrukterat vin med mycket lång eftersmak.

TYRRELL’S

2009 Stevens Semillon

Ljust citrongul. Medelstor, ren, krispig doft av citrus,honung och apelsinblom. Torr, medelfyllig med hög frisk polerad syra, stram frukt, lime, lång citrusklingande eftersmak med mineraligt avslut.

2009 HVD Semillon

Mycket ljust gul.Ganska liten doft med viss rökighet, citronzest, gröna äpplen. Torr, medelfyllig, ren, fokuserad mogen citrusfrukt. Höga men balanserade syror. Lång eftersmak med mycket citronzest.

2009 Belford Semillon

Ljust gul.Ganska stor, mogen citrus, vax, liten jästkaraktär, omogen ananas. Torr, höga stålblanka syror, ren stram, fokuserad citrusfruktighet, mycket lång och polerad eftersmak med nästan metallisk klang.

2009 VAT1 Semillon

Ljust gul. Stor fruktig mogen citrus, tydlig rökighet och mineralitet, ostronskal. Knappt fyllig, lite tuggig struktur, mycket höga, friska syror som balanseras mot en stram fokuserad citrusfrukt, en liten citrusskalsbitterhet. Mycket ung och lite outvecklad eftersmak med metallisk klang.

2014 VAT1 Semillon

Ljust citrongul.

Stor men ganska  enkel och outvecklad doft av gula päron och solmogen citrus samt honungsmelon. Lätt, torr, unga bånngstyriga syror, ännu outvecklad frukt, ganska kort smak med tydlig mineralitet.

2009 VAT1 Semillon

Ljust gul. Stor fruktig mogen citrus, tydlig rökighet och mineralitet, ostronskal. Knappt fyllig, lite tuggig struktur, mycket höga, friska syror som balanseras mot en stram fokuserad citrusfrukt, en liten citrusskalsbitterhet. Mycket ung och lite outvecklad eftersmak med metallisk klang.

2005 VAT1 Semillon

Ljust citrongul. Stor, rökig, nötig, vaxig doft med grillad citron, limezest och mineralitet. Medelfyllig, torr med pigga syror, lätt och livlig citrusfrukt, viss tuggig struktur, lång och stram eftersmak med kritigt avslut.

1998 VAT1 Semillon

Ljust gyllene. Stor, ännu ung doft av rök, nötter, lemoncurd, nötter, bivax och vita blommor. Komplex. Fyllig, rik och koncentrerad och generös citrusfrukt. Välstrukturerad med toner av lemoncurd, nötighet, fet munkänsla, höga men polerade syror. mycket lång, elegant, fokuserad eftersmak.

BROKENWOOD

2014 Hunter Valley Semillon – Hunter Valley

Mycket ljust gul med gröna inslag. Stor, ung doft av citrus, päron och piggelin. Ännu purung och tvådimensionell. Torr, mycket frisk mineralig syra, ren, mogen och fokuserad citrusfruktighet.

2009 Latara Vineyard Semillon  – Hunter Valley

Mycket ljust gul med gröna inslag. Stor nästan intensivt citrusfruktig doft med honung, bivax. Medelfyllig, mycket frisk med rik fokuserad solmogen citrusfruktighet som balanserar syran som tittar fram på slut och ger ett friskt och nästan stramt avslut. Snygg, komplex och rik med massor av citruszest.

2013 Cricket Pitch White (Semillon-Sauvignon Blanc) – South Eastern Australia

Mycket ljust gul. Medelstor lite parfymerad ton av aromatisk citrus, lime, mogen gul frukt. Medlfyllig med mjuka syror, lite fet frukt, förnimmelse av sötma, liten fin ekstruktur, medellång smak och mycket fruktigt avslut. Trevligt.

2013 Indigo Vineyard Chardonnay – Beechworth

Mycket ljust gul. Medelstor mycket frisk doft av citron- och apelsinzest och liten mineralitet. Torr, medelfyllig, mycket frisk med gul sval och fokuserad fruktighet. Slank, elegant och balanserad frukt som avslutas med stram mineralitet och en blyg ekstruktur. Klassisk sval chardonnay!

2012 Pinot Noir – Beechworth

Mycket ljust röd färg som börjar slå över i orange i kanten. Stor, utvecklad generös doft v solmogna, varma röda hallon, jordgubbar, smultron, lite tryffel och animaliska inslag, svamp, klassisk pinot noir-näsa. Medelfyllig, frisk, fina, små tanniner, lite övertydlig ek, sval rödbärig men saftig frukt, kryddor och örter, lite svamp. Lång eftersmak med lite anonymt avslut.

2012 Cricket Pitch Red – South Eastern Australia

Medeldjup blåröd ton. Ganska liten bärig doft. Mycket fruktig, taggig, lite glesa men mjuka och mogna tanniner, frisk syra, bra ekstruktur, massa mogna röda och blå bär, jordgubbar. Välbalanserat och charmigt med fin struktur. ”Husvin” av hög kvalitet.

2011 Hunter Valley Shiraz – Hunter Valley

Medeldjup blåröd. Medelstor och rödfruktig generös doft med pepprighet, ceder, jordgubbar. Medelfyllig till fyllig, mycket fruktig med välstrukturerade mogna tanniner, fint hanterad ek, frisk röd bärighet som bär smaken lång och avslutas med kryddighet och antydan till mineralitet. Elegant och med lager på lager av aromer.

2010 Wade Block 2 Vineyard Shiraz – Maclaren Vale

Medeldjup blåröd. Mörkfruktig, lite y och eldig, mörka körsbär och mörk choklad. Fyllig, generös och mogen mörk bärighet, mycket mjuka och mogna tanniner, kryddig ek, frisk syra och saftig och samtidigt taggig struktur. Mumsigt och riktigt bra utan verklig komplexitet.

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Resan till Australien, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: