Pånyttfödda Yarra Valley

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Efter heta, klassiska och traditionstyngda Hunter Valley tog vi ett tidigt morgonflyg till Melbourne och Yarra Valley Victoria. När vi steg ur planet möttes vi direkt av ett annat klimat med frisk och sval luft.

Victoria och Yarra Valley var fram till 1920-talet Australiens viktigaste vinregioner tills vinlusen slog till i Victoria och första världskriget slog undan fötterna för produktionen i Yarra Valley. Yarra återhämtade sig aldrig och samtliga vingårdar rycktes upp. Det var först på 1970-talet som man började producera vin här igen. Märkligt nog återplanterade man vin på egna rötter trots att man haft vinlusen i området och har därför på nytt fått problem.

Det som framställdes på 70-talet var mest lättare röda viner samt chardonnay och pinot noir till mousserande vin. Man ansåg nämligen att området mestadels var för svalt för att få sockerhalter och mognad som skulle räcka till stilla viner. Idag anser man snarare att det bästa stilla vinerna av chardonnay och pinot noir kommer härifrån.

Då området är ungt är det dominerat av små hantverksmässiga producenter och det är kanske den region där det experimenteras mest och där man hittar en hel del ”naturviner”. Vårt första besök var med en grupp av dessa nyskapare; Mac Forbes, Luke Lambert och Timo Mayer.

Tre intressanta vinmakare med helt olika filosofier och vinstilar. Mac är en väldigt tekniskt inriktad vinmakare, Luke är noninterventionistisk och Timo…ja…lite galen.  Vinerna var onekligen personliga, lite ojämna och delade upp vår grupp i olika läger. Många gillade Luke Lamberts viner medan jag föll pladask för Timos viner från Blood Hill.

Efter provningen bjöds vi på en lunch-barbeque på Bloody Hill. Enkel men fantastiskt god och med fler viner, bland annat en chardonnay i Jura-stil (mognad under flor) från MAc Forbes. Innan vi gav oss av började Timo bjuda på destillat i olika former. Hade vi inte varit tvungna att åka hade vi säkert varit kvar där ännu.

Dgen rundades av med ett besök på det nystartade gindestilleriet Four Pillars. Då var jag dock så  trött och jetlaggad att jag givit upp. Missade därför kvällens bar- och restaurangrunda i Melbourne med lokala vinmakare. Fick mig istället nio timmars välbehövlig sömn inför dagens nya äventyr i Yarra.

Här kommer provningsanteckningarna:

2012 Luke Lambert Sparkling Chardonnay – Yarra Valley

Ljust gul. Stor, lite rökig doft med grillad citron, Medelfyllig, fruktig, citrus- apelsinton, lite låg syra och glesa bubblor men bra längd. Skulle göra sig bättre som vitt, stilla vin.

2012 Luke Lambert Chardonnay – Yarra Valley

Ljust gul med grön ton. Medelstor doft av gul frukt, citrus, vispgrädde och en liten rökighet. Medelfyllig, torr, medelhöga och lite slappa syror, apelsinskalsbitterhet, sotig något oren ton och ganska kort smak.

2014 Crudo Shiraz – Yarra Valley

Medeldjup purpur. Stor, härlig doft av solmogna bär och massor av smultron med typik funkighet, doftar som 2009:a Morgon. Medelfyllig, fin bärig fruktighet,lite tuggig, något glesa tanniner, lite sotig och skitig bitterhet eftersmaken. Något kort.

2012 Luke Lambert Shiraz – Yarra Valley

Djup röd färg med blå stick. Medelstor, fruktig med tydlig kryddighet, kryddpeppar, björnbär och animaliska inslag, rått kött. Fyllig, friska syror, mogen men slank frukt, välstrukturerad, mörka bär, massor med kryddighet och lite umami/tomatkänsla. Hyfsad längd men något bittert och orent avslut.

2012 Luke Lambert Nebbiolo – Yarra Valley

Ljust tegelfärgad. Liten, knuten doft med röda bär och kryddig karaktär av vermouth. Medelfyllig, medelhöga fruktsyror, torra tanniner men överraskande låga. Röd, slank frukt, bra längd med uttorkande tanniner, liten bitterhet och något orent avslut.

2013 Bloody Hill Chardonnay Mayer – Yarra Valley

Ganska ljust gul färg med grönt inslag. Stor, ren fruktig doft med gul frukter, citrus, omogen galiamelon. Medelfyllig, torr med välstrukturerade syror med intressant struktur, liten skalsktruktur från skalkontakt och diskret ek. Lång läskande eftersmak med karaktär av mogen citrus. Precist och elegant.

2013 Bloody Hill Mayer Pinot Noir – Yarra Valley

Ljust röd med en touch of blått. Stor, generös doft med sval röd frukt, rökighet, kryddig, örtig, komplex och nyanserad. Medelfyllig, frisk, medelhöga tanniner, sval röd bärighet, björnbär, massor med örtighet. Bred och lång eftersmak. Snyggt, välstrukturerat och komplext.

2013 Bloody Hill Dr Mayer Pinot Noir – Yarra Valley.

Ljust blåröd. Medelstor doft av röda bär, smultron, pepprig och kryddig. Medelfyllig, frisk, tuggig struktur, bred och munfyllande och lång smak med elegans. Smakrik, strukturerad och med charm.

2013 Granite Pinot Noir – Upper Yarra Valley

Ljust röd. Storoch nästan intensiv doft av mogna röda bär, rökig mineraitet, torkad svamp. Medelfyllig, mycket friska syror, snälla tanniner, röd bärighet, lite kort och otillfredsställande smak med någon bitterhet i eftersmaken. Doften lovade mer.

2013 Big Betty Shiras Mayer – Yarra Valley

Djupt blåröd. Stor, mogen frukt, köttig, nyanserad kryddighet, lite pepparkaka och lite smält smör. Fyllig, tuggig, fruktig, sval mörk frukt, fin kryddighet, munfyllande, bra längd med ren eftersmak av smultron och jordgubbar. Härlig och snyggt strukturerad med luftighet.

2014 Mac Forbes RS7 Riesling – Yarra Valley

Mycket ljust gul. Stor typisk doft av ung riesling med apelsin, clementin och en näve vitpeppar. Torr, mycket frisk, eleganta syror, mycket fruktig, torr eftersmak med massor av mineralitet, citrus, apelsin. Mer kraft än elegans.

2013 Mac Forbes Woori Yaollock Chardonnay 

Ljust gul. Stor, rökig mineralitet, mogen citrus, vita blommor. Torr, mycket frisk, medelfyllig, fokuserad och koncentrerad slank gul fruktighet, elegant lång och fokuserad smak. Mycket fin och uppfriskande, elegant eftersmak. Yum!

2013 Mac Forbes Coldstream Pinot Noir

Ljust röd med blått stick. Stor, lite syltig doft med inslag av tomatblad. Medelfyllig, liite rustik pinotstil. Som en enklare kommun-bourgogne.

2013 Mac Forbes Woori Yaollock Pinot Noir 

Ljust röd. Ganska liten rödbärig doft, rosépeppar. Medelfyllig, frisk, lite glesa tanniner och något rå frukt. Tuggig lite tuffare pinot noir men med trevlig luftighet.

2013 Mac Forbes Wesburn Pinot Noir 

Medeldjup blåröd och lite etypisk. Ganska lite doft med tydlig kryddighet, lite animalisk med någon syltighet och tomat. Fyllig, strukturerad, ganska rikliga tanniner som döljer mogen frukt. Ung, outvecklad men ändå med bra längd. Tanninerna känns något gröna.

Här är en riktigt bra och snygg vinkarta över Australien.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Resan till Australien, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: