En exakt champagne och ett fynd!

IMG_5868

Jag har ett flertal gånger tipsat om en budgetchampagne (som numera ligger på beställningssortimentet) från Champagne Pannier. För drygt tio år sedan arbetade jag med dem på den svenska marknaden tillsammans med deras egensinnige exportchef och sedan dess har de varit en favorit. Jag blev glad när jag såg att det lanserats en ny champagne från dem på Systembolaget. Jag var såklart tvungen att köpa en flaska för att testa.

Champagne Pannier ”Exact” Extra Brut skiljer sig från övriga champagner i den lägre prisklassen genom att vara riktigt torr. De flesta champagner har en dosage, det vill säga en tillsats av socker, för att balansera syran, ge en illusion av kropp och fruktighet och samtidigt göra det mer lättdrucket. Enklare och billigare champagner har ofta ganska mycket dosage då basvinerna av ekonomiska skäl är av lägre kvalitet. Bättre champagner har ofta naturligt mer balanserade och fruktiga viner i basen vilket gör att de står för sig själva. För en låg dosage krävs hög kvalitet. Denna champagne från Pannier har endast 4 gr/l vilket är mycket lågt. Det finns bara en annan champagne i Systembolagets sortiment under 300 kr som har lägre dosage och de flesta andra ligger 50-100% högre i sockerhalt. Minsta tid för lagring av champagne är 15 månader om den inte är årgångsbetecknad, då måste den ligga minst tre år. Pannier ”Exact” ligger minst fyra år! Inte illa då den endast kostar 199 kronor!

Men hur smakar den då om man bortser från de tekniska detaljerna? Mycket bra! Förvånansvärt bra! Ganska stor fruktig doft med tydlig rökig mineralitet, liten brödigt och massor av citrus och vita blommor. Smaken är knastertorr med fokuserad frukt och tydlig, stram mineralitet och rik citruskaraktär av citronzest. Lång, ren och mineralstram eftersmak. Riktigt läcker. Man ska upp åtminstone en hundralapp i pris för att hitta motsvarande kvalitet och stil i sortimentet idag.

Lägger ner ett helt gäng i källaren för detta blir huschampagnen framöver!

Här finns jättebra champagneglas som förhöjer upplevelsen.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt, champagne, Drycker, vinfynd

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “En exakt champagne och ett fynd!”

 1. Martin
  12 december 2015 den 19:31 #

  Håller med dig helt och hållet. I denna prisklass finns ingen annan champagne som är så nyanserad, smakrik och torr. Länge sen jag blev så positivt överraskad av ett spontanköp på SB. Citronpastill, gula äpplen, rostade nötter och gräddkola – mums. Närmast i standardsortimentet ligger (i min bok) Palmer som också är mycket bra, därefter Cloet. Inget av dem fantastiskt, men alltid njutbara och alltid en bra lägstanivå. Läste en kommentar av Elke Ljung som gav den tummen ner för att den är för söt (!!) och smakade Trocadero. Kan inte tro att hon talar om samma vin, sommelier var det…

  • 12 december 2015 den 19:39 #

   Precis som om det skulle vara något fel på Trocadero? 😉

 2. Elmar Jukic
  17 november 2017 den 10:58 #

  Mina smaklökar håller med, detta måste vara den mest prisvärda från Champagneregionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: