Smöret som kom in från kylan

DSC_0777

Finns det något godare än rumsvarmt, mjukt smör på nybakat bröd eller till kokt potatis. Svaret är nej.

Även om man inte har nybakat bröd så är det underbart att smeka följsamt smör på vilken macka som helst. Det smakar mer och man slipper att  det mjuka inkråmet i brödet krullar ihop för att smöret beter sig som ett kautschuk.

Lösningen för många är att nedgradera sig till ett smörgåsmargarin som är mer eller mindre bredbart direkt från kylen. Då förlorar man två av de viktigaste aspekterna; det är inte smör och det är inte gott.

Det finns en mycket enklare lösning; låt smöret stå framme! Med sitt höga fettinnehåll är smör väldigt hållbart. I normal rumstemperatur håller det sig i 7-10 dagar utan problem. Är du lite tveksam så ta fram så mycket som du vet går åt på ett par dagar.  Här hemma går det massor med smör till mackor, bakning och matlagning så vi har en smörbytta med lock som aldrig blir tom.

Smöret påverkas mer av syret än av värme. Vil man undvika att det oxiderar (har själv inte haft det problemet) och vill hålla undan flugor så kan man fylla smörbyttan med vatten så att det täcker smöret. När du tar upp en klick så rinner vattnet av omedelbart.

Smör har lång hållbarhet rent generellt. Bäst-före-datumet kan man överskrida ganska rejält och smör funkar bra att frysa. Läge att bunkra upp när det är extrapris efter storhelger . Då brukar vispgrädden också slumpas ut så då är det bra tillfälle att göra sitt eget syrade smör.

Låt smöret komma in från kylan!

De skitsnygga smörknivarna på bilden säljer Kära Hustrun i sin butik.

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: