Heroisk vinodling i vackra Soave

Detta bildspel kräver JavaScript.

Soave har ett oförtjänt dåligt rykte men det är så mycket mer än de vita, enkla och ganska neutrala viner som översvämmat marknaden. Men producerar man 55 miljoner buteljer årligen så blir det oundvikligen även en hel del ointressant. Det är dags att omvärdera området.

Soave är ett hisnande vackert landskap även disig, råkall vinterdag när vinrankorna står kala, som vid mitt besök. Det är absolut ett av de vackraste vinområden jag besökt. Jag vågar knappt föreställa mig hur hänförande det måste vara en klar sommardag med bergen insvepta i grönska istället för i dimma.

Druvan i området är garganega som ger viner med aromer av persika och aprikos och mognar ovanligt sent. Man odlar även trebbiano men den står för endast 2%. Speciellt för området är att man använder sig av den antika pergolauppbindningen, det vill säga att bladverket bildar ett tak och druvorna hänger där under, vilket kräver manuell skörd. Man provar modernare uppbindningsmetoder men det har visat sig mindre lyckat. Dels beror det på att garganega behöver stort utrymme för rötterna vilket pergolametoden ger samt att druvorna behöver skuggas. Trots sitt nordliga läge blir det nämligen under växtsäsongen varmare i Soave än i sydliga Neapel på grund av det kontinentala läget och att området ligger i en skyddad dal. Temperatur över 40 grader under växtsäsongen är inte ovanligt. Druvornas skuggläge kompenseras av att bladverket samtidigt fungerar som en effektiv solpanel som gör fotosyntesen mer effektiv.

De ursprungliga och bästa områdena för vinodling går under beteckningen DOCG Soave Classico och ligger företrädesvis på terrasserade vingårdar på vulkanisk svart basalt. Vinerna på denna jordart blir nästan oljiga i munkänslan och är långlivade. Här hittar vi vingårdar som idag har en inofficiell grand cru-status. Det finns även en del kalkjordar och där utvecklar vinerna en mer blommig karaktär och får en friskare syra.

Le Battistelli

Le Batistelli är en liten familjefirma som gör tr olika viner, alla från vingårdare på djup, svart vulkanisk basalt på hög nivå. En del av vinstockarna är oympade och vissa vingårdar är så branta att man blivit certifierade för ”heroic viticulture”. Man har en väldigt enkel vinmakningsfilosofi – kalljäsning på ståltank och ingen ek. Punkt.

Att prova vinerna högst upp i de branta vingårdarna i en vedeldad liten stuga tillsammans med familjens olivolja och hemlagade korv veneto sopressa kan ha påverkat omdömet. Alla i gruppen var ganska ense om att de tre vinerna var något av resans höjdpunkt.

2014 Montesei Soave Classico. Medeldjupt guldgul. Stor uttrycksfull doft av mogna stenfrukter, torkad aprikos, gula plommon, persiika och apelsinzest, mineralitet och rök. Torr, mycket frisk, koncentrerad gul frukt, persika, aprikos, liten nötighet, Lång, fokuserad eftersmak med fetma. Imponerande bra vin från en svag årgång.

2013 Le Batistelle Soave Classico. Ljust citrusgul med grön ton. Medelstor, citrus, omogen färsk, vita blommor, någon rökighet. Torr, mycket frisk, citrusdominerad frukt med inslag av stenfrukter. Elegant men bred munkänla med lång eftersmak med mineralitet och liten örtighet. Mycket snyggt!

2013 Roccorlo del Durlo Soave Classico. Medeldjupt guldgul. Stor, fruktig doft av mogen citrus, gula stenfrukter, limezest, rökig mineralitet (nästan jod!). Fyllig, mycket fruktig, friska mjuka syror, mineralsaltig, rik gul frukt, stram och lång men smakrik eftersmak. Både kraftfull och elegant.

FATTORI

Här har vi ännu en familjefirma men med en annan profil. Större produktion med viner från flera olika appellationer och med en mer innovativ inställning till vinmakningen. Återkommer om deras mousserande vin.

2014 Runcaris  ”Terrene Vulcanici” Soave Classico. Medeldjupt citrongul. Medelstor doft av gul frukter, vit persika, gula päron, blöta stenar och vax. Fyllig, mycket frisk smak, fet, rik fruktighet av aprikos, persika, mogen citron, Rik, lång eftersmak med mineralitet och liten kryddighet.

2014 Danieli Soave. Medeldjupt citrongul. Medelstor doft av bivax, gula päron, grillad citron, vispad grädde, jästighet och blöta stenar. Fyllig, mycket frisk syra, bred rik fruktighet, citrusdominerad, apelsinskal, fetma och tydlig skalbitterhet i eftersmaken. Bra längd.

2011 Roncha IGT Bianco del Veneto  (50% garganega, 25% pinot grigio, 25% trebbiano). Medeldjup gyllene. Stor intensiv doft av Rose’s Lime, citronzest. aprikos, petroluem och vitpeppar. Fyllig, fet, nästan simmig munkänsla, intesiv citruskaraktär, välstrukturerad, mycket lång och smakrik med mineralitet. Häftigt vin.

2013 Roncha IGT Bianco del Veneto (50% garganega, 25% pinot grigio, 25% trebbiano). Medeldjup gyllene men gröna stick. Medelstor nyanserad doft av lime- och citronzest, gula päron och persika. Medelfyllig, mycket frisk smak med ren koncentrerad mogen citrusfrukt, elegant men smakrik och välstrukturerad.

2012 Motto Piane Soave (late harvest). Djupt gyllengul. Dämpad doft med gul frukt, honung, vita russin, aprikoskräm. Fyllig, torr, smakintensiv, mycket frisk, simmig fruktighet, vita russin, kanderade apelsinskal, lång rik eftersmak med tydlig skalbitterhit och pepprighet.

2012 Motto Piane Soave (late harvest). Medeldjup gyllene men gröna stick. Medelstor, fruktig doft, kokta päron, aprikos, honung, limejuice. Torr, medelfylllig, mycket frisk smak med gul frukt, koncentration och lång mineralisk eftersmak.

CORTE MOSCHINA

Ytterligare en familjefirma som liksom Fattori producerar olika appellationer utöver Soave. Man experimenterar också en del med fatlagring sen skörd för de torra vinerna. Inte alltid helt lyckat.

2014 Rocathe DOC Soave. Ljust gul. Medelstor doft av gula frukter, aprikos, päron, vax och mogen citrus. Medelfyllig, mycket frisk smak, fet fruktighet av aprikos, persika, mogen citron. Bred, fruktig, lång eftersmak med liten mineralitet.

2014 Evaos DOC Soave. Medeldjupt gul. Medelstor mjuk doft av vita frukter, aprikos, melon, vax. Medelfyllig, mycket frisk smak, stor fruktighet av vit persika, nätmelon, mogen citron. Lång eftersmak med stram syra med liten mineralitet.

2013 I Tarai DOC Soave (late harvest). Ljust gyllene. Stor, eldig, tydligt mineralrökig, vita russin och gula frukter, päron, persika, mogen nätmelon, liten vaniljton. Fyllig, rikt fruktig, frisk, eldig, mogen till övermogen stenfrukt. Mycket smakrik, lätt fatstruktur, lång men lite tunn eftersmak.

2011 Raíse Bianco IGT Veneto. Ljus gyllengul. Stor, lätt aromatisk och blommig med citruszest, apelsin, ekkryddighet. Fyllig, smakintensiv, skalbeska, fet frukt, apelsin, kryddig med tydlig fatstruktur. Intensiv, lång kraftig eftersmak med tydlig beska och antydan till fruktsötma. Lite baktung.

DAL CERO

2014 Corte Giacobbe DOC Soave. Medeldjupt gul. Medelstor doft av stenfrukter, gula plommon, vax och en rökig mineralitet. Knappt medelfyllig, frisk smak, fruktig med karaktär av persika, melon, lime och citron. Medellång eftersmak med frisk syra med någon mineralitet.

2013 Vigneto Runcata DOCG Soave Superiore. Ljust gul. Stor doft av mogen citrus, lime, persika och tydlig rökig mineralitet. Medelfyllig, mycket frisk smak, av gul frukt, lime och citronzest, vit persika, smakrik. Lång eftersmak med frisk, stram syra med liten fatstruktur och någon mineralitet.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, Resan till Veneto, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: