Klassiska rörda lingon

sylt

Jag är inte syltaåsaftatypen. Eller jag kanske ska säga att jag inte var det. Efter att ha provat på att göra lingonsylt för första gången igår så är jag omvänd. Så lätt och så billigt. Jag har nu minst två års behov av utsökt lingonsylt och det kostade mig cirka sextio kronor.

Jag valde att använda ett riktigt husmorsrecept ur ”Kajsas Kokbok” som Sveriges Lantbruksförbund utgav 1935. Med en sådan källa kan det ju inte gå fel. Jag återger det här ordagrant:

Rörd lingonsylt

 • 5 l lingon
 • 1 l vatten
 • 2 kg strösocker

Beredning: Lingonen rensas, sköljas och få rinna av. De läggas i en syltgryta och 1 l. kallt vatten slås över. Blandningen får koka 15 min. Därefter lyftas grytan av spisen, och sockret hälles ner i en tunn stråle allt under kraftig omrörning. Då allt sockret tillsatts, röres massan ytterligare 10 min. (Sylten får alltså aldrig koka med sockret.) Upphälles i glas- eller porslinsburkar, vilka överbindas. – Dessa lingon behålla sin friska röda färg och få geléartad konsistens.

Jag gjorde halva satsen och fick ut cirka 2,5 liter sylt. Mängden färska lingon kommer alltså att motsvara mängden färdig sylt. Sylten fick en mycket bra mellan syra, sötma och lingonens beska. Skulle jag justera receptet något så skulle det vara vattenmängden. Halva mängden bör räcka om man vill ha en lite fastare sylt. Lingonsylt är mycket hållbar tack vare naturliga konserverande egenskaper i bären. Häll upp den varma sylten på heta (värm i ugn på 100°), väl rengjorda glasburkar och skruva på/spänn fast locket direkt så kan du förvara dem i rumstemperatur.

Här har jag gjort en lite lyxigare variant på sylten.

Etiketter:, ,

Kategorier: lättlagat, Råvaror, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

10 kommentarer på “Klassiska rörda lingon”

 1. Maria A
  07 september 2009 den 22:17 #

  Var köpte du lingonen och burkarna (Jag bor också i Malmö)

 2. 07 september 2009 den 22:20 #

  Lingonen kostade 30 kr kilot på Möllan. Burkarna hade jag sedan innan men de brukar bara kosta några kronor på loppisar. Annars går det ju bra med vanliga glasburkar med skruvlock.

 3. Maria A
  08 september 2009 den 21:24 #

  Tack! Ska handla lingon omgående och prova ditt recept!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Apelsinketchup? Nja…apelsinpassata kanske. « Öhmans Mat & Vin - 06 september 2009

  […] jag ändå var inne på spåret att konservera och sylta kunde jag ju lika gärna göra ketchup. Eller hur? Svenska tomater kostade 15 kr kilot på torget […]

 2. Palt är kärlek « Öhmans Mat & Vin - 21 september 2009

  […] skivad och smörstekt palt med extra rimmat fläsk, smör och lingonsylt är inte kärlek. Det är GLÄDJE! Och det är inte varje dag men gräver fram glädje ur […]

 3. Potatisbullar « Öhmans Mat & Vin - 27 september 2009

  […] och blivit lite fasta. Servera med stekt fläsk, falukorv, korv eller något annat gott. Rörda lingon […]

 4. Carl Butler: Äggkaka « Öhmans Mat & Vin - 02 april 2010

  […] serverat vid sidan av och knaperstekt. I äggkakan blir det ingen knaprighet kvar. Sen vill jag ha rörda lingon […]

 5. Lyxiga lingonsylten « Öhmans Mat & Vin - 18 september 2011

  […] jag gjorde klassiska rörda lingon skrev jag att jag hade så jag klarade mig de kommande två åren. Det stämde bra för nu var det […]

 6. Fluffiga pannbiffar « Öhmans Mat & Vin - 12 januari 2012

  […] biffarna och såsen med kokt potatis, lingonsylt och härligt frisk […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: