Min mamma

vinägermoder

För ett tag sedan efterlyste jag en vinägermoder för att kunna göra min egen vinäger. Jag fick ett svar men då hade jag redan luskat reda på en dansk hemsida där man kunde beställa levande ”eddikemoder”. Intressant sida förövrigt där man kan hitta många spännande grejer.

Den manetliknande ”mamman” anlände för två veckor sedan simmande i rött vin i en liten plastburk. Då jag vill göra vitvinsvinäger sköljde jag av och lade ner den i cirka en liter vitt vin av bra kvalitet. Jag är i den lyckliga positionen att jag har god tillgång på vinslattar att använda till matlagning. En riktig fransk vinägerkruka hade jag sedan tidigare, fyndad på loppis för 40 spänn!

Geléklumpen som bland annat består av ättikssyrebakterier ska med tiden omvandla alkoholen till ättika. Tillgång till syra, temperatur mellan 15-30° och mörker är förutsättningar jag uppfyllt. Varje dag lyfter jag på locket och sniffar. Det verkar gå långsamt. Lilla mamman ligger i sitt vin. Jag vet inte hur hon mår.

Jag lovar återkomma med rapport om utvecklingen. Om och när det blir lite fart ska jag dela på bakteriekulturen och sätta igång en rödvinsvinäger.

Det här försöket misslyckades. Läs om mitt nya försök här.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, Råvaror

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

16 kommentarer på “Min mamma”

 1. kerstin
  16 september 2009 den 12:09 #

  Det låter spännande! hade ingen aning om att vinäger hade en förälder.

  • 16 september 2009 den 12:15 #

   Man måste väl klassa vinäger som ett fall av jungfrufödsel.

 2. 16 september 2009 den 13:03 #

  Påminner mig om en en helt annan produkt som min mamma gjorde innan kylskåp och mjölkkartonger fanns. ”Täte” (tätmjölk) nämligen. En speciell sorts filmjölk som tillverkades av opastöriserad komjölk som tillsatts en sparad tätmjölkskultur. Alltid fanns det någon tant i byn som hade en sparad slatt av den här kulturen.

 3. 16 september 2009 den 14:54 #

  Känns ”klimatsmart” 😉

 4. Kalle B
  17 september 2009 den 9:27 #

  Anders – spännande experiment, jag hoppas det blir bra! Däremot blir jag lite bestört på din okunskap gällande genusperspektiven. Du om någon borde veta att det inte är korrekt att kalla den vinägermoder längre. Vinägerperson eller möjligtvis vinägerförälder är det begrepp som skall användas. Även ättiksyrabakterier har rätt till ett liv utan att du skall trycka hela det patriarkala samhällets förväntningar på moderskap på dem. Tur för dig att just acetobacter är så dåliga på att läsa bloggar, annars är risken att de hade blivit så irriterade att de inte blivit sura…

  • 17 september 2009 den 9:46 #

   ”Vinägerperson”
   Garvade så jag sprutade morgonkaffet över halva kontoret.

   Skulle man kunna kalla vinägermodern för ”surpuppa” kanske?

 5. 17 september 2009 den 11:09 #

  Haha, vinägerperson var väldigt bra.

  Nu blev jag påmind om ”vänskapssvampen” eller ”pladdan” som vandrade runt länge norra öland. Det var en kombuchasvamp som man matade med sötat te, och efter ett tag kunde man ”dela den” och ge bort en bit till en kompis. Ingen av mina kompisar drack någonsin av kombuchan (det visste vi inte ens att man skulle göra!), men alla hade en på rummet där den stod och stank ättika. 🙂

 6. Kalle B
  17 september 2009 den 11:38 #

  Skön påminnelse om Kombucha, minns att min mor körde det någon gång på 70-talet. Fast hon förstod att det skulle drickas! Och jag tyckte inte att det smakade så oävet. Hittade nedanstående på Wikipedia, och två saker slår mig: 1. Det är väldigt likt en lista på just de mikroorganismer du inte vill ha infektion av när du gör vin. 2. Drycken kan knappast bli alkoholfri.

  ”Kombucha är det namn som i västerlandet används för en jäsningsprocess av avsvalnat sötat te till en syrlig och vinägeraktig dryck vilken sker med hjälp av bakterie- och jästkulturer som Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii och Zygosaccharomyces bailii.”

 7. Jonas
  21 september 2009 den 9:30 #

  Hejsan vinäger vänner!
  Har själv en välmående vinägermoder med ursprung Bretange.

  Delar järna med mig av både kunskap och moder om det är någon som är intresserad.

  Tålamod är en dygd om man vill ha en bra moder.
  Efter att man tagit reda på lite vinäger och fyllt på med nytt vin så får man vänta någon månad innan nästa tillfälle, det kan ta uppemot 4-6 veckor innan man ens kan se att det bildas en ny moderhinna i kärlet.

  Vissa fyller på lite då och då men då har man svårt att veta hur modern mår samt syra ballansen, bättre att fylla på och vänta tills modern är stark och välmående.

 8. Jonas
  21 september 2009 den 12:38 #

  Lite mer info om La mére de vinaigre:
  La mére = moder.
  Så om någon ska tryckas ner så är det fransmännen som myntade uttrycket.
  La mére är även ett slang ord för överhuvudet i ett nunnekloster = hon som bestämmer.
  Den ser även ut som en moderkaka om den får stå och bli riktigt välmående.

 9. Jonas
  21 september 2009 den 12:47 #

  Lite do and dont´s:
  Viktig förutsättning för bildandet av vinäger är syre i luften.
  Det rekommenderas att använda sten eller keramik behållare, kan också vara ekfat, som ger behaglig woody eftersmak.
  Det går också att använda glas , nackdelen är att de absolut måste hålla sig borta från ljus.
  – Lagra vinägern i en torr, luftig och en minimitemperatur på
  20 ° C.
  Låt din vinäger andas genom att lyfta locket ibland.
  Rör inte för mycket i/på vinägern då risken finns att modern drunknar.

  Viktig information
  – Glöm aldrig att en god vinäger är framför allt ett gott vin.

  • 21 september 2009 den 17:48 #

   Tack Jonas för bra tips!
   Kommer att samla mina erfarenheter i en längre post när jag fått fram min första vinäger.

 10. Joel
  04 augusti 2010 den 19:27 #

  Hej!
  Jag är på jakt efter en vinägermoder. Någon som vill dela med sig till mig?

 11. 31 maj 2011 den 20:53 #

  Även jag letar efter en eller två bra mödrar. Det finns ju tydligen de som är riktigt bra och andra som är sämre om jag förstått saken rätt?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Göra egen vinäger: försök nr 2 « Öhmans Mat & Vin - 01 augusti 2011

  […] Mitt första försök att göra egen vinäger gick åt skogen. Den vinägermoder jag fick tag på lyckades inte omvandla ett uns av vin till vinäger. Dessutom gick vinägerkruset i bitar när det av okänd anledning mötte golvet. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: