Lägesrapport – delvis OT

väntrum

Väntrummet hos akuttandläkaren.

Så mycket enklare det är att vara matbloggare när man är ledig. När livet och vardagen dundrar på i 180 igen är det svårt att hitta tiden, orken och inspirationen till kul recept, råvarusafari, matlagning och bloggande. Men jag försöker.

I fredags var barn, barnbarn, syster och svägerska på besök. Då blev det lättlagad bulkmat i form av Leif Mannerströms falukorvslåda som Gitto uppmärksammat mig på. Gick efter originalreceptet men dängde på med riven pepparrot som jag tyckte kunde passa. Hade också i lite dijonsenap förutom ”svensk senap” som receptet anger. Nästa gång blir det ännu mer pepparrot och enbart dijon. Lagade barocka mängder med potatismos.  Mycket gott blev det men bilderna blev så sunkiga i höstdunklet att jag hänvisar till Gitto och Mannerströms ”Husmanskonst”.

Igår blev det återbesök på underbara Restaurang Asien där jag senast åt tillsammans med ett gäng matbloggare. Systern och hennes sambo blev så inspirerade av rapporten därifrån att jag lovade att ta med dem dit. Vi valde varsin förrätt och fick fina rekommendationer på huvudrätter med tillägget ”det här tycker Lisa om”. Jag fick in två vackra, färska vårrullar vars halvgenomskinliga risomslag avslöjade stora fina räkor, böngroddar och koriander. Smakade nästan lika bra som majsplättarna förra gången. Men bara två tyggor in på den första rullen hände något. Jag kände något stort och hårt i munnen och fick strax ut något benliknande. Hmm. Inte bra. Jag la den åt sidan och tänkte påpeka för personalen vad som hänt. Jag menar, man kan ju bita av en tand. Ett par tuggor senare upptäckte jag att det var just det jag gjort. Det hårda i maten var en grotest stor bit av en molare. Jag hade inte ont, men resten av måltiden överskuggades av en oro för min tand. God, mycket god var maten i alla fall.

Resten av kvällen och natten handlade om Malmö Gallerinatt. Kära hustrun har sin butik i ett av det galleritätaste kvarteren i stan och traditionen bjuder att alla butiker har öppet. Man bjuder på lite vin och något snacks och horder av människor väller in under hela kvällen. I ett ögonblick av dåligt omdöme och missriktad ambition hade jag bestämt mig för att baka parmesankakor att bjuda på. 2,5 kilo små spröda kakor blev det. Efter ett par timmar var de uppätna. De blev extremt uppskattade och besökarna åt dem som chips. All uppskattning gjorde att jag redan bestämt mig för att göra fem kilo till nästa år. Rekordmånga besökare och dörren kunde stängas en halvtimme efter midnatt. Vid två kunde jag krypa ner under täcket med aningen lite för mycket vernissagevin innanför västen.

Vaknade sent. Steg upp och kände mig helt mörbultad. Det kändes som om alla 700+ besökare i butiken gått på mig. Började också oroa mig för min tand. Inte för att jag hade ont iden, men jag ska ut på en veckas dyckes- och matresa på tisdag och en värkande tand vill man inte ha då.  En klagan på Facebook resulterade i ett nummer till en tandläkare med jour. Ett samtal och jag hade tid en timma senare. Att gå till tandläkaren en söndag är väl inte ett drömscenario precis, men ibland måste man bita ihop (så gått det går med en trasig gadd). Döm om min förvåning när jag kommer till ett väntrum som för tankarna till Nip/Tuck. Loungemöblemang i vitt skinn, receptionsdisk i glas och en flatscreen-tv. Långt ifrån den klaustrofobiska känslan hos min ordinarie tandläkare. Två minuters väntan och jag visades in till stolen. 15 minuter senare tumlade jag ut. Ingen bedövning. Ingen smärta. Inget borrande. Jisses! Jag behövde inte ens skölja och spotta efteråt. Tanden var som ny och jag var euforisk. Ett mirakel! Får man gå till tandläkaren varje dag?

Tanden lagad. Resan räddad. Lång OT-post. Men i veckan lär det komma poster om sherry, tapas och spansk matlagning.

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Lägesrapport – delvis OT”

  1. 29 september 2009 den 13:57 #

    Påminner dent estetiskt om min tandläkares väntrum. Hon är specialicerad på tandläkarskräck, och behandlar många patienter som har svåra tandproblem (bl annat s k ”nya svenskar” med dålig tandstatus). Nu är det inte därför jag går dit; jag är efter åratal av tandreglering i barndomen och tonåren helt avtrubbad mot allt vad tandläkeri heter. Men en fet bedövningsspruta är ett måste. Vad jag vill komma til är egentligen att ett tandläkarbesök inte ska behöva vara förenat med oro och ångest eller smärta. Bortsett från smärtan som kan uppstå i hålet i plånboken, om åtgärderna är mfattande…

  2. 29 september 2009 den 15:39 #

    Detta var den mest positiva tandläkarupplevelse jag någonsin haft. Härligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: