Skurna pepparkakor 2.0

Kära hustrun håller sig för det mesta på behörigt avstånd från köket. Undantagen är när hon får ett ryck och gör underbara kåldolmar samt till jul när det ska bakas. Då gäller gamla familjerecept som noggrant följs till sista bokstaven. Fast inte i år.

När jag kom hem häromdagen var baket redan igång. ”Vi hade ju ingen sirap hemma!” sa kära hustrun i anklagande ton. ”Jag var tvungen att använda den där konstiga sirapen du hade i en burk”. Det visade sig vara iransk dadelsirap som fått slinka med i smeten. Resultatet blev mycket lyckat. De skurna pepparkakorna blev mörkare, vackrare och sprödare eftersom det krävdes mindre mjöl.

Skurna pepparkakor 2.0

250 g smör, 2,5 dl socker och 1 dl dadelsirap (eller vanlig sirap) värms på svag värme men får inte koka. Låt svalna lite. Blanda ner 75 g skållad och hackad sötmandel, 1 msk kanel, 1/2 msk kryddnejlika, 1/2 msk bikarbonat utrörd i 2 msk vatten. Rör i omgångar ner 8 dl vetemjöl arbeta in det till en smidig smet. Gör avlånga rullar som läggs på en plåt som får stå svalt över natten. Med en vass kniv skär man mycket tunna skivor som gräddas i 200°-225 °.

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Skurna pepparkakor 2.0”

 1. 08 december 2009 den 9:05 #

  Vilket intressant kakexperiment.
  Jag använder Pekmez i mat och till Tahini, när jag är i Turkiet. Det är en reducerad druvmelass, med allt nyttigt från druvan i koncentrat.
  Turkarna äter Pekmez och Tahin, som det heter på Turkiska, på vintrarna. Det är bra mot hjärt-kärlsjukdomar och för blodcirkultionen säger de.

  Framförallt är det mycket gott att avsluta frukosten med en matsked sesampasta med lite pekmez ringlat över.
  Pekmezen finns i alla möjliga varianter, Mullbär, Pumpa, Carob m.m. Men druvan är godast, lite syrlig.

 2. Anna
  10 december 2009 den 11:14 #

  Jag öste i 1/2 msk ingefära också bara för att mamma gör så. Vet inget om kakorna än men degen var i toppklass.

 3. anna igen
  16 december 2009 den 17:45 #

  nu är de testade. Fantastiska! Läge för en fotnot dock. Min mamma bakade enligt samma recept men mätte upp mjöl i decilitermått och det blev mycket halvdant. Litermått rekommenderas och så att grädda på smord plåt istället för på bakplåtspapper. Då flyter de ut ännu finare. Tack för recept!

  • 16 december 2009 den 18:17 #

   Kul att det blev lyckat.
   Använder man små mått blir det gärna för mycket mjöl.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Annas vuxenknäck « Öhmans Mat & Vin - 22 december 2009

  […] Billings dadelknäck lät så lockande att jag var tvungen att testa. Särskilt som kära hustruns skurna pepparkakor också blev så lyckade med sirapen utbytt mot […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: