Fredagsmyset från grunden

Idag har det varit 20-årskalas med en obligatorisk nachogratäng.

För att slippa hån och spe från matnördar och foodisar för denna svennebananrätt så gjorde jag det mesta från grunden. Det blev en riktigt bra tacosås, matiga och smakrika refried beans och en riktigt stunsig guacamole.

Tacosås: Grovhacka 1 gul lök. Dela 2 stycken röda eller gröna pepparfrukter och rensa ur allt det vita och kärnorna. Fräs lök och chili i lite olivolja tills löken mjuknar. Slå på 2 burkar krossade tomater. Snåla inte på kvaliteten – köp Mutti. Smaksätt med 4 tsk vinäger, 2 tsk socker och 1 tsk salt.  Låt sjuda långsamt och länge tills du har en ganska fast sås. Smaksätt med finhackade, inlagda jalapeños efter smak.

Refried beans: Blötlägg 500 g pintobönor (eller vanliga öländska bruna bönor) i rikligt med vatten över natten. Häll av blötläggningsvattnet, slå på nytt vatten, en näve salt och koka ungefär 90 minuter. Spara lite av kokvattnet till senare. Skala och hacka 2 gula lökar som du fräser försiktigt i olja, men allra helst i ister, ankfett eller baconfett. När löken är mjuk slänger du i finhackad vitlök som får fräsa några sekunder. Med en rejäl träslev öser du sedan i bönor som får fräsa med och som du efter hand mosar med sleven. Häll på ytterligare en slev bönor och upprepa proceduren. Den successiva tillagningen gör att stärkelsen i bönorna delvis karamelliseras och ger en karaktäristisk smak. Addera nu kokvatten så du får en ganska lös konsistens, bönpastan stelnar nämligen efter hand. Smaksätt slutligen med salt (krävs ganska mycket) och eventuellt chilipulver.

Guacamole: Finhacka en halv gul lök. Skålla, skala, kärna ur  och finhacka 2 tomater. Hacka en näve färsk koriander. Klyv, kärna ur och gröp ur 3 mogna avocado. Mosa samman med en gaffel och smaksätt med 1 tsk salt och saften från 2 limefrukter.

Färsen: Fräs 1 kilo nötfärs. Smaksätt med 2 tsk salt, 2 msk spiskummin, 1 msk paprikapulver, 2 msk chilipulver och 1 msk oregano. Späd med lite vatten och fräs ihop. Smaka av och  öka på hetan med exempelvis tabasco efter smak.

Slutligen nachogratängen: I en braspanna lägger du ett bakplåtspapper och sprider ut cirka 250 g nachochips. Sprid ut färsen, därefter tacosåsen, klicka ut bönpastan, toppa med skivade tomater och finhackade inlagda jalapeños och sist tokmycket grovriven ost. Kör i ugnen på 225° tills osten får fin färg. Servera med sallad och guacamolen.

Corona Extra med lime och en fatlagrad tequila är valfria men livsförhöjande tillbehör.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “Fredagsmyset från grunden”

 1. 13 april 2010 den 9:26 #

  Verkligen inget fel på hemlagad tex-mex. Godare finns knappt!
  Tycker fröken Dill

 2. 15 april 2010 den 10:02 #

  Sambon vill ha Tacos till helgen. Minsann om jag inte ska laga din Tacosås då. Hemlagat och bra!

  • 15 april 2010 den 13:28 #

   Gör det! Det är löjligt enkelt och resultatet blir såååå bra.

 3. 16 april 2010 den 10:00 #

  Matnörd + tacos = sant.

  Jag tycker att en guacamole med liite lite gräddfil i kan vara gott också ibland; så det brukar bli varannan gång ungefär 🙂

  Senast jag var i Stockholm åt jag på sydamerikanska La Neta, och jädrar vad god mat dom hade! Saknar ett likande ställe i Göteborg..

 4. Cecilia
  18 september 2016 den 9:53 #

  Jag hittade din blogg, och hittade recept som jag funderat på ett tag. När jag läser recepten så verkar de passa mina smaklökar. De här är perfekta när sonen med familj kommer. Tack för recepten och inspirationen. Jag kommer att följa din blogg. Helt klart.
  Tack.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Chili con carne « Öhmans Mat & Vin - 19 februari 2011

  […] Skära 2 gula lökar, 2 selleristjälkar, 2 morötter och 2 vitlöksklyftor ganska fint. Hetta upp några matskedar olivolja i en stor, djup traktörpanna eller i en gryta och fräs alla grönsaker tills de mjuknar något. Slå på 2 burkar krossade tomater, 2 msk balsamvinäger, 2 tsk chilipulver, 2 tsk harissa (chilipasta), 2 tsk spiskummin, 1 tsk malen kanel och 2 tsk salt och låt det hela få ett uppkok. Klicka ner 500 g nötfärs och se till att det inte blir klumpar. Skär 2 grillade, inlagda paprikor (piemento) grovt och hacka fint stjälkarna av ett knippe koriander (spara bladen i kylen till serveringen) och vänd ner i grytan tillsammans med 1 burk kikärtor och 1 burk kidneybönor (avrunna och sköljda). Låt puttra under lock i cirka en timme. Servera med de hackade korianderbladen ströda över grytan, ris eller quinoa och turkisk yoghurt eller guacamole. […]

 2. Enchiladas nästan renons på kolhydrater « Öhmans Mat & Vin - 12 februari 2012

  […] sidor. Vänd med en bred stekspade då de annars lätt går sönder. Blanda din favoritfärsröra (eller gör min) med bönor av valfri sort och klicka ut som en sträng på mitten av plättarna. Vik ihop och […]

 3. Chicken enchiladas extra allt « Öhmans Mat & Vin - 24 juni 2012

  […] också varianter på en del av rätterna i ”Fredagsmys från grunden”.  55.603331 13.001303 Rate this:Share this:TwitterFacebookLinkedInStumbleUponE-postGillaGillaBe […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: