Buffédags!

Det är den där tiden på året nu. Studentfester, bröllop, avslutningar och trädgårdsfester. Bufféer i långa banor. Själv älskar jag ett stort dignande bord där man kan ta för sig i flera omgångar, äta enkelt och få anledningar att mingla runt och byta sällskap. Sittningar med många rätter och misslyckad bordsplacering är en mardröm.

För den villrådiga festfixaren har jag samlat lite tips som kanske kan hjälpa:

 • Håll buffén enkel. Hellre få och bra rätter än många halvbra. Med färre rätter är det lättare att planera mängder och hålla den fräsch.
 • Krångla inte till det. Att hålla på att göra allt från grunden och experimentera med nya ingredienser och piffiga recept är bortkastat. Kör säkra kort och förlita dig på halvfabrikat så slipper du bryta ihop av stress och gråta över alla rester. Idén med buffé är att det ska vara lättsamt – inte ledsamt.
 • Planera. Sitt ner i god tid och planera inköp, beräkna åtgång och gör beställningar. Kommer det allergiker och vegetarianer? Gör en checklista. En välplanerad buffé ska vara färdig bara behöva läggas upp på dagen för festen.
 • Servis. Engångsglas är dyra och onödiga. Engångsbestick är sladdriga och en skymf mot maten. På Ikea finns både glas och bestick som nästan är lika billiga som plastdito. Efter festen packar du ner dem i en låda och gömmer på vinden till nästa fest. Bra och stadiga papperstallrikar kan vara helt ok och är bekvämt att bara dra rakt ner i sopsäcken. Har du råd så är det underbart att hyra hela medivippen.
 • Stora uppläggningsfat. Det finns att köpa jättestora engångsfat i aluminium eller plast. Men om det inte är en jättefest så är det bättre att förbereda tallrikar och mindre fat som du kan ha i kylen sätta fram efter hand. Fräschare och bättre mathygien.

Vad ska vi ha för mat?

 • Sallader. Ärligt talat; hur mycket sallad äter man på en buffé? Inte särskilt mycket. Gör en enkel, blandad grönsallad med olja, vinäger eller dressing vid sidan av. Om du blandar i dressingen slokar salladen snart. Två enkla sallader kan förberedas och håller sig fräscha till nästa dag. Pastasallad? Visst är det drygt, mättande och billigt. Men hur kul är det? Hoppa över.
 • Potatissallad. För många är potatissalladen nästan ett obligatorium på buffén och visst är den praktiskt. Enkelt, gott och billigt är att koka nypotatis, halvera eller skära i klyftor och vända dem i en vinägrett medan den fortfarande är varm. Smaksätt med färska örter och kapris. Gillar du den krämiga typen så kan du testa mitt fusk med färdig potatissallad. Billigt, gott, enkelt och perfekt som back-up.
 • Bröd. Bröd är utfyllnad på buffén. Bakar du inte själv så försök att hitta ett bra surdegsbageri och köp ett riktigt gott bröd. Blir det över så har du fint bröd en vecka. Den svampiga bake-off-baguetten bli torr på en kvart när du skurit upp den.
 • Pajer. Kanon på en buffé, perfekta att förbereda och alla brukar ha ett bra recept. Om du saknar recept så lovar jag att Carl Butlers Ostpaj gör succé. Skär upp i små tårtbitar så blir det lättare att ta för sig.
 • Charkuterier. Ovanstående är billiga, enkla saker som du fixar själv. Lägg pengarna på goda rökta och lufttorkade skinkor, smakrik salami, het chorizo och matig mortadella som du får tunt uppskuret i charkdisken. Gott och hållbart.
 • Ost. Min erfarenhet är att ostarna är bland det mest uppskattade på buffén. Nöj dig med ett par tre stora, väl valda ostar istället för en hel drös småbitar. Skär upp hårdostarna i portionsbitar så blir det lättare att ta för sig och man slipper stora ostmassakern.
 • Diverse gott. Ovanstående räcker gott och väl men lite små tillbehör piggar upp. Ett fat med grillade, inlagda paprikor som du ringlar lite olivolja över. Ett par skålar med goda oliver. Marinerade kronärtskockor eller andra spännande inläggningar på burk. Grissini att knapra på. Fin olja och smaksatt vinäger.
 • Något sött. Baka några kladdkakor och skär upp i små tårtbitar. Pröva min vita kladdkaka som är lite somrigare än den vanliga bruna. Testa också den härliga jordgubbsdesserten från Bordeaux; servera den i små glas med vispgrädden bredvid. Garanterad succé och väldigt enkelt.

Men vad tusan ska man dricka till? Mina vintips hittar du här.

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Buffédags!”

 1. Anna J
  18 maj 2010 den 17:45 #

  Vilka bra tips! Kopierar och sparar ner till kommande festligheter.

 2. Kalle B
  18 maj 2010 den 22:27 #

  Smörgåsbord! Ett äkta svenskt smörgåsbord! Hade detta som buffé till mellanbarnets studentmottagning för två år sedan (på hans egen begäran) och det blev riktigt, riktigt bra. Det är ju faktiskt den ursvenska buffén! Svårt kanske för vegisar, men kan kan ju göra lite små avsteg från traditionen….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: