Bufféviner

Edit: En uppdaterad  bloggpost med viner för 2012 hittar du här.

Vad menar man egentligen med buffévin? För mig betyder det i alla fall ett vin som fungerar till lika många olika smaker som människor. Det ska vara viner som tilltalar många och som har en karaktär som inte alltför mycket kolliderar med maten. Med andra ord snällt, mjukt, publikt men ändå med ganska mycket smak och ett rimligt pris (läs under 100 kr). Nedan har jag rekommenderat pålitliga viner jag själv gärna skulle bjudit på och som inte kostar mer än att man kan bjuda generöst.

Bubbel. En stor fest kräver bubblor i glaset som en aperitif och/eller välkomstskål. Tycker jag. Idén med mousserande viner är att de ska bidra med feststämning och en känsla av lyx. Att då snåla och köpa skräp för 59 kronor verkar dumt, oavsett hur bra betyg den champagnesörplande vinskribentkåren gett eländet. Satsa på en välgjord, frisk och lite brödig crémant de bourgogne. Louis Bouillot Brut är så nära du kommer champagne under 100-lappen. Vill du ha den äkta varan så ger Pannier Brut Tradition mycket bang for the buck. En riktigt bra, välgjord standardschampagne som är sorglös, lättdrucken. Vill man så går det utmärkt att fortsätt med bubblet även till maten.

Vitt vin. Till buffén vill jag ha ett vitt vin med fin frukt men ingen ekton. 2008 Château Bonnet från Entre-Deux-Mers i Bordeaux är torrt, ganska lätt, mycket friskt vin med bra fruktighet och toner av gröna äpplen, lime, krusbär och en botten av lite tropisk frukt. En modern budgetbourgogne är  2008 Mâcon-Villages som med sin medelfylliga, lite feta och nästan oljiga smak med frisk syra och toner av citrus, ananas och gula päron tilltalar dem som gillar chardonnay. Söker du mer bulleribång så ska du ta 2008 McManis Viognier med sin tydligt aromatisk, kryddiga doft med påtaglig ton av mogna, exotiska frukter, aprikoser och piggelin och medelfyllig och ganska frisk smak med en liten ”fet” munkänsla. 

Rött vin. Här vill jag inte ha för mycket strävhet och heller inte överdriven fruktighet.  2007 Lirac ”Les Chesnais” medelfyllig, frisk med färska örter och en liten bränd, knäckig vaniljton där björnbär dominerar och en fruktig plommonkaraktär som kommer in i den syradominerade, mjuka och ganska  långa smaken. Chilenska 2008 Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon är mycket pålitligt, publikt, välbalanserat och smakrikt vin med bra struktur, liten ekton och tydlig karaktär av mogen, mörk frukt och svarta vinbär. Ett vin helt utan kanter som inte kan förarga någon. Lättdrucket och bra mycket mer välgjort än andra viner i prisklassen. Lite mer fat har ekologiska riojan 2006 Beronia Viticultura Ecológica. Misstänkt lågt pris men med typisk riojakaraktär med lite mognad, solvarma jordgubbar, dill/vanilj och medelfyllig smak med avrundad strävhet, frisk salivavsöndrande syra och fruktighet av röda, mogna bär. 

Men boxviner då? Nej. Tycker inte det och vill du ändå ha det så ska vinerna serveras ur karaff. Det ser mycket, mycket trevligare ut (måste jag påpeka det?) och dessutom försvinner det extra svavlet som tillsatts i plastpåsen och vinet smakar mer.

Hur mycket går det åt? Mycket svårt att säga. Bor du utanför stan ditt folk tar sig med bil eller mitt i stan dit folk promenerar? Är era bekanta vin- och pratglada som måste fösas ut efter midnatt eller godtemplare med hög magsyreproduktion? Räkna hur som helst med nästan en flaska per person. Köp mer än vad du räknar med går åt, spara kvittot och lämna tillbaka överblivna flaskor till Systembolaget (pratar vi stora volymer är det bäst att avtala med butiken i förväg). Det går alltid mer rött än vitt om inte SMHI flaggar för värmebölja. Stora bringare med isvatten får du inte glömma. Givetvis ska det finnas rikligt med alkoholfria alternativ. Vilket för oss till nästa punkt.

Det där med ungdomar och alkohol. Studentfester är ett gungfly när det gäller gränsdragningar. Jag är av den starka uppfattningen att ungdomar inte ska bjudas på, eller hantera, alkohol innan de fyllt arton år. Varken hemma eller någon annanstans. Punkt. Slutdiskuterat. Innan de fyllt tjugo år och får handla själva ska de heller inte få ansvar för sin egen konsumtion. Min åsikt är att på fester där det är många ungdomar är inbjudna ska inte vin och öl stå framme för servering efter eget gottfinnande. Som värd eller värdinna serverar du drycken. Gå runt och fyll på glasen så blir det ett naturligt sätt för dig att mingla runt och du får också tillfälle att prata med ungdomarna Det dricks mindre och du undviker också det delikata problemet med fastern som gärna blir lite ”trött” på fester.

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

12 kommentarer på “Bufféviner”

 1. snöret
  19 maj 2010 den 15:52 #

  Geisweiler Monopole tycker jag är en ännu bättre crémant de bourgogne. Mer åt Moet e C.

  • 19 maj 2010 den 16:25 #

   Kanske Geiswilers likhet med Moët som gör att jag föredrar Bouillot. 😉

 2. Helén 9c
  19 maj 2010 den 19:27 #

  Hej!
  Eftersom du rekommenderar mitt favvo-vitvin litar jag på din bubbel och röda vin rekommendation…
  Välja vin till studentfesten – check

  Tack Anders – beslutsångesten borta.
  //Helén

  • 19 maj 2010 den 19:30 #

   Vilket av de vita vinerna är din favorit?

   • Helén 9c
    20 maj 2010 den 21:56 #

    Bonnet

   • Helén 9c
    04 juni 2010 den 13:23 #

    Inhandlat o klart!!
    Ur mitt perspektiv är det bra att du valt snygga flaskor! Om en vecka ska det korkas upp, å sen har jag bara vuxna ”barn”….

    men farmor är jag inte ännu…

 3. Per S
  20 maj 2010 den 0:30 #

  Håller med dig. Har smakat Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut och det är ett vin som både är trevligt till aperitif och att dricka till maten. Förvånansvärt bra.
  Ordnade en buffé för ett par månader sedan och använde både Mâcon-Villages Chardonnay 2008 och Lirac Les Chesnaies 2007.
  Viner som passar de flesta och självklart är det mycket bättre, trevligare och festligare med vin på flaska.
  Men du glömde öl. Jag beställde Jever som jag tycker är ett bra öl med rejäl beska och inte alltför alkoholstarkt. Det är ju den goda smaken vi strävar efter eller hur?

  • 20 maj 2010 den 7:45 #

   Jag utelämnade faktiskt öl medvetet.
   Håller med om att Jever är en mycket bra öl (som dessutom finns i utmärkt alkoholfri version) men för många är den alldeles för besk. Till en buffé skulle jag välja ett snällare öl.

 4. Jonas
  20 maj 2010 den 9:20 #

  Strålande artikel Anders! Det blir nog buffé till helgen. Vinbuffé. 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Buffédags! « Öhmans Mat & Vin - 20 maj 2010

  […] Men vad tusan ska man dricka till? Mina vintips hittar du här. […]

 2. De obetydliga vinbloggarna « Öhmans Mat & Vin - 25 augusti 2011

  […] på 38:e ett inlägg om hur man serverar champagne. Sen kommer ingenting och på 51:a lite råd om bufféviner. Sedan ingenting. Och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: