Carl Butler: Kalvlever på mitt sätt

Vad har vi egentligen emot lever? Är det den lite jordiga och metalliska smaken? Hursomhelst blir den både nyttig och god om man tillagar den väl. Billig är den också.

Det här butlerreceptet har tydligen italienskt ursprung och var en klassiker på hans krog.

(1 person)
125-150 gram kalvlever

1/3 hg champinjoner

1/4 gul lök

1/2 klyfta vitlök

1/4 tsk basilika

1/4 tsk salt

lite peppar

2 msk vitt vin

smör

Skär levern i lillfingerstora (?) bitar och skala och skiva löken samt skiva svampen. Fräs löken på svag värme utan att den bryns. Ta löken åt sidan och riv ned vitlöken i den (det står ingenstans i receptet vad som ska göras med vitlöken så jag improviserade). Torka ur stekpannan och sätt den på riktigt hög värme och släng i en rejäl klick smör. När fettet börjar brynas lägger du i levern och bryner den på alla sidor. I med svampen och vänd runt med stekspade. Tillsätt kryddor och lök och vänd runt. Stekmomentet ska gå snabbt i het panna (en portion åt gången) så varken lök eller lever bränns. Levern ska heller inte bli helt genomstekt, så snart det tränger fram köttsaft är den klar. Lägg upp köttet på en tallrik. Skölj ur stekjärnet med vinet och häll över levern. Servera med stekt, kokt potatis.

”Jag älskar det inte…men det är den bästa levern jag ätit” sa Kära Hustrun. Jag håller med. Den snabba tillagningen gav levern god smak och mör konsistens. Lite gubbig krogmat, perfekt för mig med andra ord. 😉

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.

Etiketter:, , ,

Kategorier: lättlagat, Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Carl Butler: Kalvlever på mitt sätt”

 1. Per S
  15 juni 2010 den 18:37 #

  Det är svinlever och den torra stenhårda levern, som åtminstone jag fick i skolan en gång i tiden, som är hemsk. Kalvlever, men även kycklinglever, kan rätt tillagad vara en delikatess.
  Är inte helt säker men har något svagt minne av att jag har ätit den här rätten på Svensson&Butler någon gång i forntiden.

 2. Classe Kock
  07 december 2018 den 16:35 #

  Alltså… jag har ju varit ett Butler-fan sedan första boken, ”Carl Butlers kokbok” kom ut! Jag är nu inne på min tredje bok, de två första har jag slitit ut! Jag letade upp Butler på hitta. se för ett antal år sedan och ringde! Bara för att tacka för att han lärt mig laga mat genom sina kokböcker! Han blev väldigt glad kan jag säga! Jag blev väldigt glad att jag faktiskt gjorde det jag gjorde. Bara ett halvår senare var han borta…

  För att återgå till ämnet; kalvlever är himmelskt god! Det Butler (och andra kockar) har lärt mig är att improvisera! Lägg till och ta bort efter eget huvud! Med det här receptet som grund har jag t.o.m. lärt min fru att tycka om lever!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: