Malmös godaste baklava

Jag ska börja med att erkänna att jag inte är någon kännare av baklava. De få gånger jag ätit denna lilla kaka har jag tyck den varit för mäktig och ettersöt. Tydligen har jag ätit fel sort.

Baklava är ett bakverk med ursprung i turkiet och bakas av filodeg, honung och mandlar, nötter och ibland pistage och rosenvatten. Som alltid när det gäller populära bakverk så varierar recepten. I Malmö finns det gott om ställen och bagerier att hitta dessa och andra bröd och kakor med ursprung i mellanöstern. Det var bara en tidsfråga innan tidningen Metros skåneupplaga skulle göra ett test.

Orientkakor i sin anspråkslösa (läs ”ruffiga”) lokal på Norra Grängesbergsgatan fullständigt sopade mattan med konkurenterna och jag var naturligtvis tvungen att prova och se om jag kunde omskolas. Det var inte svårt. Baklavan (pistagevarianten) var fint frasig, söt och lätt ovanpå den nästan obscent kraftiga och nötrika bottnen. Riktigt, riktigt smarrigt. Det här är en liten kaka som funkar som en avslutning till kaffet på vilken fin middag som helst. ”Toppklass” säger jag med min bristande erfarenhet, men jag har svårt att tro att det blir det bättre än så här.

I testet står att kakorna kostar 2:50. Om det är riktigt så har bagaren nu höjt priset till det dubbla. Det gjorde han i så fall rätt i. Kvalitet ska kosta.

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt, Dessert

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: