Onödigt gamla viner

Det andra stoppet på dagen blev Bouchard Pere et Fils. Detta är en en av de största och äldsta négocianterna i Bourgogne. I deras imponerande anläggningen blev man verkligen varse historiens vingslag och mäktigheten i vinerna från området. Vi guidades runt i de vidsträckta vinkällarna som under 1400-talet byggdes som försvarsanläggning för staden. Längst in fanns en samling som påstods vara världens största av gamla bourgogner. Här fanns firmans viner från tidigt 1800-tal och framåt representerade och vi pratar inte enstaka flaskor. Här vilade ofattbara mängder av viner. Dessutom går man igenom vinerna vart 20-40 år, kontrollerar dem och korkar om dem. Tyckte det var lite snålt att jag inte fick prova en 1962:a. Det fanns massor och de hade inte behövt öppna en magnum, en helbutelj hade räckt. 😉

De vindlande gångarna tog oss slutligen upp på andra sidan kvarteret i en närapå magisk park som ledde upp till ett torn där vi kunde se vingårdarna som omger staden. En fantastisk tur och visning som avslutades med en provning av sju röda viner från området runt Beaune. Jag känner väl till Bouchard sedan tidigare och provade en hel del av deras viner i höstas. Kan bara konstatera att de verkar gå från klarhet till klarhet. Den nya årgången 2007 av deras klassiker Beaune du Château Premier Cru är mycket bra och kan utan problem utvecklas under 10-15 år.

Dagen avslutades med en mycket trevlig middag på Cheval Noir i sällskap av två vinproducenter som presenterade regionala viner till en 4-rätters meny. Mycket spännande och givande diskussioner med vinodlarna.

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: