Oxsvans i manzanilla

Medan jag läste och drack manzanilla i solen igår så stod en oxsvansgryta i ugnen, gonade sig och spred magsaftsretande dofter i hela grannskapet. Grytan gjorde jag med inspiration från ett enkelt recept som återges i boken under namnet cola de toro al stillo paco el pino. Vad nu det kan betyda. Gott, milt, mört och mustigt spanskt blev det i alla fall.

Att kombinera manzanilla/fino och oxsvans är nog inget jag kommit på själv. Hade nog spontant valt oloroso. Du kan läsa mer om matlagning och sherry i mitt sherrytest.

4 personer: Hacka 2 gula lökar och 2 inlagda paprikor ganska fint. Dela 1 burk hela konserverade tomater (utan spadet) grovt. Skala klyftorna av en hel vitlök (ja alla klyftor ska med). Bryn 1,5 kg oxsvans väl i omgångar i ister, ankfett eller olja i en gjutjärnspanna. Häll över alla grönsaker + 2 tsk salt och 2 lagerblad och tillsätt en halvbutelj manzanilla (eller fino). Låt få ett uppkok, lägg på locket och låt gå färdigt i ugn på 125° i minst 4 timmar. Köttet ska ramla av benen. Servera med sallad, bröd med god uppsugningsförmåga, mjölig potatis och stora gröna oliver.

Kategorier: lättlagat, Recept, Sherry, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Oxsvans i manzanilla”

 1. Bo-Gösta Rönnberg
  12 september 2010 den 21:05 #

  Hej!
  Provade ditt recept på oxsvans och det var mycket gott.
  Här får du ett recept av mig som du kan prova som allternativ någon gång.

  ett paket oxsvans ca 1,2 kg
  3 dl fylligt rött vin
  vatten så att det täcker i grytan
  1 tärning mörk oxbuljong
  6 kryddpepparkorn
  2 lagerblad
  salt o peppar

  Bryn köttet, lägg det i en gryta/kastrull. Fyll på med vin och vatten, koka upp och skumma av. Tillsätt buljongtärning, kryddpeppar och lagerblad. Koka på svagvärme i 4-timmar. Smaka av och salta och peppra efter smak. Låt kallna till dagen efter ta av fettet och koka upp, red av med brun maizenaredning och servera med kokt potatis och broccolibuketter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: