Borough Market

Har lyckats missa Borough Market varje gång jag varit i London. Antingen har jag inte haft tid att komma ifrån eller så har jag lyckats träffa in fel dagar. Men nu var det äntligen dags!

Denna matmarknad ligger under järnvägsbroarna i Southwark precis intill London Bridge (den ursprungliga bron finns återuppbyggd i Lake Havasu City i Arizona!) och har en historia som sträcker sig bakåt i historien närmare ett millenium. Den sträcker sig över ett ganska stort område och är både en utomhusmarknad och en öppen saluhall. Hela området är mycket spännande med små butiker, restauranger och caféer i kvarteren runtomkring.

Marknaden överträffade verkligen mina förväntningar. En kombination av traditionell saluhall, modern matmarknad, snabbmatsbodar, ekologiska odlare, spanska delikatesser. Alla verkade dessutom besjälade med en passion för sina varor. Hade jag inte rest med endast handbaggage så hade jag satt sprätt på en förmögenhet här. Nu blev det istället en högst njutningsfull provsmakningsrunda och insupande av helt gratis atmosfär och dofter.

Jag fick en provsmakning av traditionell engelsk cider av en trevlig tjej från New Forest Cider. Den skiljer sig ganska radikalt från den cider vi stöter på här hemma. Den är normalt sett utan kolsyra är ganska torr och är mycket frisk med mycket karaktär av äpplen. De riktigt torra typerna var lite svårsmälta till och med för en syrafanatiker som jag. Riktigt läcker var dock varianten som fått en andra jäsning på flaska (som champagne) och lagrats på jästfällningen i 18 månader. Den serverade de gärna som kir royale med ett engelskt svartvinbärsvin som var helt sagolikt; simmigt och sött som en créme de cassis men med en frisk syra och en vinös karaktär.

Jag åt en traditionell steak pie på stående fot. Absolut magiskt god med frasigt, knaprigt pajskal soch en mustig, kryddig köttstuvning. Att den rödmosige och genuint trevlige pajbagaren som tilltalade mig med ”governor” var iklädd vit slaktarrock och plommonstop gjorde inte saken sämre. Medan jag mumsade tänkte jag på mitt eget tafatta försök att laga denna klassiker och rodnande nästan. Det är så här det ska smaka. Perfektion erhållen genom generationers erfarenhet.

Hos Neal’s Yard Dairy i kvarteret intill är de specialiserade på brittiska ostar som de lagrar i ”butiken” travade från golv till tak. Min kunskap om dessa sträcker sig till enstaka möten med någon cheddar och en och annan stilton. Nu fick jag mig en rejäl genomgång av samväldets osttyper som visade sig vara fantastiskt fina och varierade. Nyanserna i olika cheddarostar var intressanta och de irländska rödkittsostarna var verkligen fina. Sedan måste man bara älska en ost som heter ”stinking bishop”.

För mig som är måttligt intresserad av olika olivoljor var det en ögonöppnare att få möta Oliveology som klassificerar och säljer sina oljor efter mognad på oliven samt vid vilken temperatur de pressas. Jag fick prova olika pressningar från 17° till 27° och skillnaden var dramatisk. Till och med teet på olivblad var riktigt bra.

Förutom alla spännande vinbutiker, ölspecialister, grönsakshandlare, barberare (!) och hönsuppfödare fanns här också vinnaren i ”Bästa Namn på Bageri”.

Avslutade besöket på Market Port Pub som är ett free house, det vill säga en oberoende pub som kan hålla vilka öl de vill i kranarna. Här fanns en härlig atmosfär och massor av udda öl i kranarna. De flesta var klassisk real ale med nästan ingen kolsyra. Provade bland annat en ekologisk pale ale smaksatt med ingefära. Den var…intressant. Ett stopp här är dock av nöden, inte bara för att här finns toaletter, utan för att man kan få flera öl från bryggeriet Meantime från fat. Jag testade deras veteöl som var mycket friskt med en liten rökighet och alla typiska kännetecknen som bananaromer, smörkola och jästighet på plats och i balans. Mycket bra.

Ber om ursäkt för de halvsunkiga bilderna men jag hade bara telefonen med mig och batteriet la dessutom av efter halva tiden.

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Borough Market”

 1. 25 november 2010 den 20:00 #

  Veteölen med banan- och smörkola-arom skulle jag velat testa!

 2. 25 november 2010 den 22:06 #

  Spännande bloggpost, att jag kunde missa detta när jag var över för 20 dagar sedan!

 3. AnnaT
  26 november 2010 den 8:05 #

  Nu vill jag till London!!

 4. Lena
  26 november 2010 den 11:02 #

  Avundsjuk är bara förnamnet!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Naturligt svårdrucket…och lättdrucket « Öhmans Mat & Vin - 20 maj 2011

  […] exploderat i sociala media. Mycket beroende på den lilla vinmässan om dessa viner som hölls på Borough Market i anslutning till att London International Wine Fair gick av stapeln nu i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: