Ingen söt historia

Det är inte direkt någon statshemlighet att jag är en frankofil med förkärlek för de klassiska områdena. Men jag tvekar ändå inte att utropa en söt sydafrikan till självklar segrare mot en klen trotjänare.

Château Menota måste vara en av de mest långlivade vinerna på Systembolaget. Denna ”fattigmans sauternes” har alltid varit en pålitlig följeslagare till sommarens jordgubbar och ostbrickan. Vissa årgångar har varit nästintill lysande. Årgång 2008 i Sauternes var inget bra år och idet omgivande Graves, där Château Menota ligger, var det av allt att döma riktigt illa. Kvaliteten på detta vin är helt avhängigt på hur stora, generella angrepp av botrytis det blir eftersom man knappast har möjlighet till selektiv skörd. Uppenbarligen har ädelrötan varit minimal då vinet är tunt, trist, nästan orent och med en vass syra som bara knappt kompenseras av sötman på 88 gram per liter. Pinsamt dåligt.

Till nästan exakt samma pris får man 2010 Nederburg Noble Late Harvest som är ett ädelrötat vin från Sydafrika. Här hittar vi koncentration, simmighet, honung, aprikos, saffran, balans och fin friskhet i en lång eftersmak. Inte så komplext kanske, men imponerande och absolut njutbart med sin härliga sötma som väger in på 217 gram per liter, 2,5 gånger mer än i bordeauxen.

En promenadseger för det sydafrikanska vinet som dessutom har den sprillans nya ansvarsmärkningen. Stark köprekommendation!

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Ingen söt historia”

  1. Kalle B
    06 april 2011 den 14:32 #

    Chateau Menota är i sin nuvarande butlejimporterade form listad sedan 1997. Innan dess fanns den ju någon eller några omgångar i härtappad version. Så nog är den en av de mest långlivade listningarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: