Kryddig tomatsoppekaka – en amerikansk klassiker

När jag just hade startat denna blogg så fick jag, mest på skoj, av en av mina systrar en kokbok med recept baserade på Campbell’s konserver. Ett av recepten fångade dock mitt intresse: Classic tomato soup-spice cake. En mjuk kaka med tomatsoppskonserv!? Man undrar hur den som kom på det receptet tänkte när han/hon tittade in i skafferiet och letade efter ingredienser till sin sockerkaka.

Det intressanta är att receptet tydligen fått stor spridning om man googlar på det och det räknas nästan som en mindre klassiker i det amerikanska köket. Hur som helst var jag ju tvungen att prova det galna receptet. Även för en bakningsanalfabet som undertecknad var det en baggis att svänga ihop och resultatet blev en mycket saftig, fruktig kaka som inte så lite påminde om ett mellanting mellan morotskaka och mjuk pepparkaka.

I en stor bunke blandar man samman 5 dl vetemjöl, 3,5 dl socker, 4 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat, 1,5 tsk kryddpeppar, 1 tsk kanel, 1 tsk ingefära, 0,5 tsk kryddnejlika, 100 g rumsvarmt smör, 2 ägg, en burk Campbell’s kondenserade tomatsoppa och 0,5 dl vatten. Vispa i mixer eller med elvisp tills smeten blir slät och ganska fast. Smöra och mjöla två springformar (20-24 cm) och fördela smeten jämnt i dessa. Grädda i ugn på 180° i cirka 40 minuter eller tills helt genombakad. Låt kakbottnarna svalna helt.

Vispa samman 120 gram rumsvarmt smör, 10 dl florsocker, 2 msk vaniljsocker och 200 gram philadelphiaost till en slät och fluffig cream cheese frosting som du sprider ut över den ena bottnen, toppar med den andra och sedan täcker in hela härligheten med. Garnera med jordgubbar eller annan frukt eller bär om du vill.

Kategorier: Bakat, Dessert, lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Kryddig tomatsoppekaka – en amerikansk klassiker”

  1. matmorsan
    22 april 2011 den 15:04 #

    Spännande! Har aldrig hört talas om den! Får lägga den på minnet. Låter som en höstkaka med alla kryddor.

  2. 22 april 2011 den 17:09 #

    Häftigt! Har inte heller hört talats om den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: