Hembakade croissanter

När jag i senaste numret av Gourmet läste att mästarprovet i köket är att baka croissanter, ja då var det inget att snacka om. Jan Hedhs recept i tidningen var dock lite väl mästaraktigt för mig så jag konsulterade i vanlig ordning Carl Butler. Hans recept var lite för enkelt så det fick bli en fusion mellan de två. Å så lite Öhman förstås.

Att baka croissanter är inget man stiger upp en stund tidigare på morgonen för att svänga ihop till frukost. Du får börja dagen innan och räkna med 3,5 timmes pyssel på morgonen innan de kan avnjutas. Köket doftar som ett franskt boulangerie och resultatet blir magiskt. Mör, ljuvlig och rik smörighet och spröda flagor som sprider sig i hela ansiktet. Kommer jag att göra det igen? Inte troligt. Det här är ett köksbestyr jag med lätt hjärta lämnar till bagaren.

Dag 1: Smula ner och rör ut 20 g jäst (knappt ett halvt paket) i 1 1/2 dl kall mjölk och 1 1/4 dl kallt vatten. Rör ned 500 g vetemjöl, 1/2 dl socker och 1 1/2 tsk salt och arbeta ihop till en fast deg. Knåda ordentligt i minst 10 minuter och låt sedan jäsa i cirka 2 timmar i en övertäckt bunke. Tryck ihop degen, täck den med plastfilm och sätt in i kylen. Efter någon timme kollar du degen igen och trycker ihop den om den jäst upp. Låt stå i kylen över natten.

Dag 2: Hyvla 200 g kylskåpskallt smör med osthyvel. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, platta till och skär ett djupt kryss. Kavla ut degen i en kantig fyrklöver form om 30×30 cm. Lägg ut smöret i en kvadrat på mitten och vik över flikarna så det täcker. Kavla ut till en rektangel på cirka 30×60 cm. Borsta bort eventuellt mjöl och vik ett treslag (vik över en tredjedel av degen från ena kortändan och sedan den andra tredjedelen från andra hållet. Lägg degplatta på en plåt, täck med plastfilm och ställ i kylen i 30 minuter. Kavla åter ut till en rektangel på 30×60 cm, vik ett treslag och ställ åter in i kylen en halvtimme. För sista gången kavlar du ut en rektangel på 30×60 cm och skär av kanterna. Skär ut 6-8 kvadrater som du delar på mitten till trianglar. Rulla ihop från den breda änden, lägg snibben på undersidan och vik ändarna mot mitten. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk en timme. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 12 minuter på 250°. Låt svalna något och njut direkt!

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Bakat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: