Carl Butler & jag

Utan att ha gjort en alltför omfattande (läs obefintlig) research skulle jag sätta Carl Butler högt på en tio-i-topp-lista över de mest inflytelserika svenska matpersonligheterna. Cajsa Wargh, C-E Hagdahl, Tore Wretman, Hiram (Märit Huldt) och Tina Nordström i all ära, men den svensk som inte ätit något av Calles recept eller bläddrat i hans kokbok är förmodligen inte av kvinna född.

Carl Butlers Kokbok publicerades 1974 och kom helt rätt i en tid då vi börjat upptäcka världen och att det fanns annat att äta än kåldolmar och pannbiff. Boken bjöd på ett nytt tilltal, tidstypiskt rent typsnitt, rakt-på-bilder i färg, tydliga och pedagogiska instruktioner, enkla recept och nya, spännande rätter. Moussaka, vitello tonnato och grönsaker ”à la Grecque” passade som hand i handske med de nya avspända middagsvanorna och lantvinerna som lanserades på Systembolaget.

Enorma upplagor, ständiga nytryck och otaliga uppföljare (bland annat min favorit som gjordes för IKEA) förändrade för evigt de svenska köken. Har du inget exemplar själv så står säkert ett såsfläckigt, tummat och hundörat exemplar i grannens kök. Bläddrar man i den idag känns det som svensk husmanskost fastän de flesta rätterna har sina rötter i dåtidens chartermål. Det är väl så man kan avgöra det stora inflytandet.

Varför ältar jag då om Carl Butler? Jo, jag har bestämt mig att göra en ”Julie & Julia”! Jag ska med andra ord tillaga och blogga om alla recept i Carl Butlers Kokbok. Det är inte på långa vägar så omfattande som Julie Powells projekt och lär definitivt varken göra mig rik, berömd eller gestaltad av Mikael Persbrandt.

Vi pratar här om 90-95 recept (beroende på hur man räknar) och jag hade tänkt klara av dem innan årets slut. Jag kommer att vara så trogen recepten som möjligt men tänker ta mig små friheter och uppdatera dem ibland. Edit: Jag följer recepten slaviskt och anger ingredienser ordagrant som de anges i boken. Dock kommer jag att tolka ”paket” och ”förpackning” efter eget huvud. Jag kommer också konsekvent att ersätta margarin med smör. Frågan är bara om jag ska ta snygga närbilder i motljus eller efterlikna originalets rakt-på-obduktions-foton liksom kycklingfrikassén nedan. Vad tycker ni?

Stay tuned!

EDIT: Projektet är avlutat och komplett! Läs en liten utvärdering här.

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Projekt Carl Butlers Kokbok

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

58 kommentarer på “Carl Butler & jag”

 1. 20 januari 2010 den 7:23 #

  Spännande! Min mamma är en riktig Butler-fan så här finns den mat JAG är uppväxt på. Vill minnas att Butlers kokböcker ansågs ha supermodernt utseende (layout, typografi, foto o s v) när det begav sig. Har väl hänt en del sedan dess…
  Tror fröken Dill

 2. 20 januari 2010 den 8:09 #

  Elizabeth Davies och Carl Butler kommer man långt med. Stek från Pustan är och förblir en av mina favoriträtter. Eller Cassoulet eller nästan vadsomhelst. Butlers böcker är fantastiska. Ärlig mat

 3. 20 januari 2010 den 8:11 #

  Definitivt obduktionsstuket på bilder, tycker jag. Ibland tycker jag det blir lite för mycket matpornografi över alltför tjusiga bilder på kålrötter i motljus, melankoliska rödbetor och sånt.

 4. 20 januari 2010 den 9:47 #

  Har ju naturligtvis två Butler, även om Cattelin är mer tummad 🙂
  Röstar på bilder utan motljus, från sidan. Det är ju så man ser maten.

 5. Lisa
  20 januari 2010 den 10:02 #

  Åh så kul – detta ska jag följa !

  Minns att mamma hade denna kokbok hemma i hyllan. Och efter mycket letande köpte jag den förra året på antikvariat – känner mig nöjd bara att ha den hemma.

  Minns att jag som tonåring lagade gazpachon, och även någon ugnskyckling (som jag styckade själv, det var stor kalabalik minns jag…..!)

  Följer med spänning !

 6. Ruso
  20 januari 2010 den 10:10 #

  Kul! Jag flyttade hemifrån 1976 och hade 2 Butler att börja med.
  Absoluta favoriter, som mina vänner skulle nämna än i dag, gratinerad löksoppa och chokladmousse.
  Konstig nog var jag aldrig på hans restaurang på Rörstrandsgatan.

 7. Annica
  20 januari 2010 den 12:40 #

  Obduktionsbilder och så fotat original bredvid/uppslagen bok bredvid maträtten tycker jag skulle vara bra informativt!

 8. lottabrinck
  20 januari 2010 den 16:08 #

  Bra idé.
  Undrar om du kommer till samma slutsats som jag gjorde. Första var revoltionerade, den andra ganska medioker…
  Jag gör fortfarande hans chokladmousse ur minnet lite då och då.
  Det är väl det som skiljer Butlers bok mot många andra mästerkockars – så få ingredienser att man kan lära sig recepten utan till!

 9. 20 januari 2010 den 16:34 #

  Åh! Vilken underbar idé! Då kanske jag borde göra Hirams alla recept, hon är helt klart min favorit. Men jag gillar Butler också förstås.

 10. 20 januari 2010 den 21:08 #

  Jag gillar, helt klart.

 11. Nina
  20 januari 2010 den 21:26 #

  åhh, fantastiskt! Tack, tack, tack på förhand.

 12. Maria J
  20 januari 2010 den 21:35 #

  Lagade till en finfin Butlersk fiskrätt för sådär 10 år sen, vill minnas att den kallades Apelsintorsk eller nåt liknande.
  Skulle bli mycket glad om du kunde publicera detta recept, allra gladast skulle min nu 19-årige son bli, han talar fortfarande drömskt om det! Förlorade dessvärre min egen Butler 1 i nån av mina flera flyttar… : (

 13. Per S
  20 januari 2010 den 22:36 #

  Var på Svensson&Butler flera gånger på den tiden det begav sig. Lite för mycket foträta skor och runda glasögon på brudarna för min smak.
  Men maten var schysst.
  Kokboken var revolutionerande. Innan dess såg alla kokböcker ut som telefonkatalogen. Jag har några favoriter som har hängt med sen Butlers storhetstid på stenåldern bl. a. franska bruna bönor och salviagriljerad julskinka kokt i vin (Butler i SvD).

 14. 21 januari 2010 den 2:05 #

  Det här ska bli kul att följa!

  Jag röstar förresten på obduktionsbilderna, fast utan den murriga tonen. Jag är inte så lite less på stämningsfulla matporrbilder där man känner den oliv- & balsamicodroppade rucolan killa i svalget bara man tittar på bilden.

 15. Kidde
  21 januari 2010 den 16:06 #

  Åhhhh! Min mamma brukade köpa ett helt lamm på hösten, och höjdpunkten var Carl Butlers lammnavarin!!!!

 16. 24 januari 2010 den 15:55 #

  Kul idé, ska bli roligt att följa!

 17. 01 februari 2010 den 16:53 #

  Hihi, violket kul projekt du giovit dig in på! det surras mycket om denna film just nu runt omkring mig av någon anledning, många upptäcker den samtidigt.

 18. Björn Jacobson
  12 mars 2010 den 14:50 #

  Jag fick Butlers första i julklapp 1974 och har använt den ända sen dess. Visst har bilderna blivit lite föråldrade men jag tycker fortfarande att recepten är gångbara. Min favorit är Gulaschsoppan. Dessutom hade jag stor hjälp av Butlers översikt av oumbärliga köksredskap. Ska bli kul att följa ditt projekt.

 19. berno
  30 mars 2010 den 8:40 #

  ja tänk att dom där fotona var ”the shit” på den tiden.
  och samma sak kommer antagligen hända med dagen bilder (hur otroligt det än låter) .
  som tur är håller recepten bättre.
  bouillabaissen är min favvo!

 20. 11 september 2010 den 7:10 #

  Jag bor på Sri Lanka och har glömt min favo-kokbok ”Butlers lamm” i Sverige. Är det någon som har receptet på Lamgryta från Toscana och kan maila till mig. Jag har sådan längtan efter att få göra den.

 21. Rick
  30 september 2010 den 15:22 #

  Går denna kokbok att köpa även idag?

 22. c
  06 februari 2011 den 13:09 #

  Tack för kul blogg! Ska beta av några av recepten!!!

 23. Matts Weber från Tysksand
  22 april 2011 den 17:47 #

  Hej Anders,
  vi ha hans kokbok på Tyska och ha varit i hans restaurant i Sept. 1979! Men senare fanns de inte mer – lever han fortfarande, och om, vad gör han? Tack för upplysningen!

 24. 12 februari 2012 den 15:15 #

  Butler er blott en amatör i köket.

  • 12 februari 2012 den 16:15 #

   Jämfört med er, Charles-Emil, så är han det.
   Trevligt att ni valt att börja blogga.

   • Magnus
    10 april 2015 den 19:19 #

    Hej !
    Roligt att komma in på ämnet sent omsider…
    Jag är uppvuxen med denna kokbok och läser med stort intresse inläggen om denna.
    Kul, tack för att du för det vidare !

Trackbacks/Pingbacks

 1. Carl Butler: Makaroner med fläsk « Öhmans Mat & Vin - 20 januari 2010

  […] var det dags för det första receptet i Carl Butler-projektet; Makaroner med fläsk. Namnet låter minst sagt inte särskilt lockande och en titt på […]

 2. Carl Butler: Fläsk- och vitkålsgryta « Öhmans Mat & Vin - 22 januari 2010

  […] andra receptet i Carl Butler-projekt ger mig åter tvivel. Det verkar bara för enkelt. Fyra ingredienser och en stund på spisen. Kan […]

 3. A Propos » Blog Archive » Öhmans Mat & Vin - 22 januari 2010

  […] en massa inspiration. Nu har Anders Öhman dessutom dragit igång ett Julie & Julia-inspirerat projekt som ska bli, hmm, intressant att […]

 4. Carl Butler: Rysk fiskrätt « Öhmans Mat & Vin - 28 januari 2010

  […] detta kunde ju inte bli bra. Jag skulle hur som helst ALDRIG lagat det om jag inte gett mig in i det här projektet. Ett recept med fiskpinnar finns liksom inte på kartan. Har inte köpt fiskpinnar sedan grabben […]

 5. Carl Butler: Gamle Butler på TV « Öhmans Mat & Vin - 08 mars 2010

  […] när jag satt och tittade på utmärkta Veteran-TV från Utbildningsradion så var han där! Min hjälte Carl Butler! Gammal och grå men sig lik ändå från bilderna. Fantastiskt att få se och höra […]

 6. Carl Butler: Öhman på radio om projektet « Öhmans Mat & Vin - 25 mars 2010

  […] 25 mars 2010 Fredag den 25/3 kl 10.30-11.00 intervjuas jag i Radio Sjuhärad om mitt projekt att laga alla recept i Carl Butlers Kokbok. […]

 7. Öhman i radio — Gubbröra på Taffel.se - 25 mars 2010

  […] Fredag den 25/3 kl 10.30-11.00 intervjuas jag i Radio Sjuhärad om mitt projekt att laga alla recept i Carl Butlers Kokbok. […]

 8. Carl Butlers Kokbok – Index « Öhmans Mat & Vin - 02 april 2010

  […] Här är alla recept listade som är med i Carl Butlers Kokbok. Länkarna går till recepten som jag lagat i Carl Butler-projektet. […]

 9. Carl Butler: Avocado à la Butler « Öhmans Mat & Vin - 02 april 2010

  […] I Carl Butlers kokbok saknas pesto, färsk basilika, fetaost, chili, parmesan, olivolja, matlagningsyoghurt och andra stapelvaror i det nysvenska köket. Något av det mest exotiska vi hittar är avocado. Så ny och populär var den då att den fått en revival idag. […]

 10. Carl Butler: Chokladmousse « Öhmans Mat & Vin - 02 april 2010

  […] för första desserten i Carl Butler-projektet; Chokladmoussen. Jag har förstått att detta ska vara en av klassikerna som många ständigt […]

 11. Carl Butler: Halvvägs! « Öhmans Mat & Vin - 06 april 2010

  […] är ungefär två och en halv månad sedan jag sjösatte Carl Butler-projektet. Nu är jag redan halvvägs igenom de knappt hundra […]

 12. Carl Butler: Créme Caramel « Öhmans Mat & Vin - 25 april 2010

  […] en rätt jag förmodligen aldrig skulle gjort om jag inte gett mig in i detta dödsföraktande projekt. De få gånger jag ätit denna dessert har det varit som en enkel avslutning på en […]

 13. På spaning efter kocken Cesar « Öhmans Mat & Vin - 11 augusti 2010

  […] Carl Butlers kokbok stöter man gång på gång på kommentarer om kocken Cesar. Flera av recepten bär hans namn och […]

 14. Nu är det gjort! « Öhmans Mat & Vin - 29 augusti 2010

  […] gräma mig över att jag inte försökte. Sedan måste jag ju fylla mitt liv med innehåll när nu Carl Butler-projektet lider mot sitt […]

 15. Hej då Carl Butler och tack för maten! — Gubbröra på Taffel.se - 20 september 2010

  […] men det känns ändå tomt och sorgligt. Jag tycker nästan att jag lärt känna honom genom mitt projekt att laga mig igenom alla recepten i hans första kokbok. De få återstående recepten ska tillagas […]

 16. Portugisiska kotletter à la Carl Butler | matmorsan - 20 september 2010

  […] Läs gärna mer om Carl Butler och hans underbara recept i bloggaren Anders Öhmans projekt. […]

 17. Hej då Carl Butler och tack för maten! « Öhmans Mat & Vin - 22 september 2010

  […] men det känns ändå tomt och sorgligt. Jag tycker nästan att jag lärt känna honom genom mitt projekt att laga mig igenom alla recepten i hans första kokbok. De få återstående recepten ska tillagas […]

 18. Carl Butler: Enkel fisk i låda « Öhmans Mat & Vin - 03 oktober 2010

  […] som om det inte räckte med projektet att laga alla rätterna i ”Carl Butlers Kokbok”. Idag blev det dessutom en rätt ur ”Ät gott med Carl Butler”. Eftersom receptet är typiskt […]

 19. Ägg – den snabba delikatessen « Öhmans Mat & Vin - 23 november 2010

  […] Därefter blir det ganska snabbt lugnare och förhoppningsvis tid för att runda av Carl Butler-projektet och laga lite mer mat under ordnade och äggfria former. En julkalender är också planerad så […]

 20. Carl Butler: Bouillabaisse…och i mååååååååål! « Öhmans Mat & Vin - 18 december 2010

  […] återstod efter 11 månader bara det allra sista receptet i mitt Carl Butler-projekt. Sedan länge hade jag bestämt att den mest klassiska fisksoppan av alla skulle få sätta […]

 21. Julkalender – 4:e advent « Öhmans Mat & Vin - 19 december 2010

  […] för den sista tävlingen innan jul. Eftersom jag avslutade mitt Carl Butler-projekt igår så är priset denna gång ett fint antikvariskt exemplar av Carl Butlers Kokbok samt en burk […]

 22. Carl Butler: Epilog « Öhmans Mat & Vin - 27 december 2010

  […] att summera Carl Butler-projektet efter dryga 90 recept och 11 månader. Var det värt arbetet och besväret? […]

 23. Carl Butlers Kokbok | Den Bruna Maten - 25 februari 2011

  […] den intresserade är bloggen Öhmans mat och vin, som specialiserat sig bland annat på denna bok.https://ohmansmatovin.wordpress.com/2010/01/19/carl-butler-jag/ Av Herr Bruun, postat i Det Bruna BiblioteketÄmnen: böcker, Carl Butler, hockeyfrilla, Steak and […]

 24. En Butler för vår tid? « Öhmans Mat & Vin - 15 mars 2011

  […] som slår mig är att Lottas bok är så lik Carl Butlers Kokbok. Det må vara att jag är skadad av mitt nästan årslånga projekt, men i samma ögonblick jag […]

 25. Filésauté Stroganoff « Öhmans Mat & Vin - 06 maj 2011

  […] så är det bara att plocka fram någon av Carl Butlers böcker igen. Efter att ha avslutat Carl Butler-projektet tar jag mig större friheter och resultatet blir nästan alltid […]

 26. Hembakade croissanter « Öhmans Mat & Vin - 12 juni 2011

  […] i ti tidningen var dock lite väl mästaraktigt för mig så jag konsulterade i vanlig ordning Carl Butler. Hans recept var lite för enkelt så det fick bli en fusion mellan de två. Å så lite Öhman […]

 27. Färsgryta ”axoa” « Öhmans Mat & Vin - 25 juni 2011

  […] den hela två gånger. Första gången var på Le Bô Bar och jag skrev då att detta var en typisk Carl Butler-rätt som skulle återskapas hemma. Redan nästa kväll serverades jag den igen. Båda gångerna […]

 28. Projekt ”Timpano” « Öhmans Mat & Vin - 03 januari 2012

  […] för ett projekt igen. Inget butlerprojekt, men ett litet ett. En […]

 29. Matminne – Varma mackor och Fame | Öhmans Mat & Vin - 02 juli 2012

  […] vet, jag var en vandrande kliché. Jag var en annan person och Sverige befann sig i en skakig post-carl-butler-fas där det mest exotiska i matväg var ajvar relish. Jag minns faktiskt fortfarande hur vi var […]

 30. Carl Butler: Vitlökskyckling | Öhmans Mat & Vin - 07 augusti 2012

  […] var ett tag sedan Projekt Carl Butler avslutades så hans recept har med några få undantag lyst med sin frånvaro sedan dess. Men nu […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: