Mångalningar och biodynamiker

Idag inträffar full månförmörkelse. Ett spektakulärt himlafenomen vars betydelse för biodynamiska odlare är oklar. Gissningsvis har de en ledig dag eller så dansar de nakna runt eldar insmorda i getblod. Vad vet jag. Månen, stjärnbilder och ”kosmisk energi” är i alla fall viktiga för dessa vidskepliga odlare och den biodynamiska kalendern är av central betydelse. Intressant nog så kommenteras inte månförmörkelsen i denna.

Kalendern används numera också som vägledning för när vinerna smakar bäst. Intressant eftersom jag på måndag, i samband med Vinexpo, ska bevista en samlingsprovning med närmare 100 biodynamiska vinproducenter. Jag förutskickar att arrangemanget blir ett fiasko eftersom det äger rum en ”rotdag”, det vill säga den allra sämsta dagen för vinprovning. Någon har tabbat sig på riktigt. Men ska du sätta potatis är det en bra dag eftersom månen står i stenbockens tecken. Intressant ska det bli i alla fall att ge sig in i getingboet. Massor av fantastiska producenter och intressanta viner väntar. Fast de är biodynamiska.

Mer om min syn på biodynamisk odling kan du läsa här och här, om det relaterade stolleprovet biokristalisering och ett referat av Rudolf Steiners föreläsningar i ämnet.

Etiketter:, ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Mångalningar och biodynamiker”

 1. Le sommelier phantom...
  15 juni 2011 den 12:18 #

  Det här med vilka dagar man får smaka vin på är ju rena rama smörjan, de som ihärdigt hävdar detta är ju som konspirationsteoretiker som bara blir knäppare och knäppare ju mer de inbillar sig… AL

  • 15 juni 2011 den 12:20 #

   Ja, det är så dumt så jag får ont i huvudet bara jag tänker på det.

 2. 15 juni 2011 den 20:00 #

  Typiskt! Varje gång det händer något intressant på himlavalvet, så är vädret emot mig.

  Blir ju liksom ingen mångubbe här uppe i norr under sommaren. Solen behagar ju aldrig att gå ner!

  // Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: