Salmalax i ugn

Onsdagar är salmalax-till-halva-priset-dag dag här hos oss. Då är det nämligen kort datum på veckans leverans av den fantastiskt fina salmalaxen som vanligtvis kostar 298 kronor kilot. Kan tyckas dyrt, men då får man en fantastiskt fin, putsad ryggbit med otroligt mild och ren smak. Denna lax ska tillredas varsamt utan att bli genomkokt. Kan med fördel ätas rå också. Bästa sortens snabbmat.

Skär laxen i portionsbitar. Lägg i en ugnsform. Pressa lite färsk lime över. Pensla med en 50/50-blandning av honung och tamarisoja (eller vanlig soja). Salta och peppra och så in i ugnen på 200° i max 10 minuter. Servera med potatis och en kall sås av smetana, salt, rivet limeskal, lite limesaft och några stänk tabasco.

 

Etiketter:

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

7 kommentarer på “Salmalax i ugn”

 1. 16 juni 2011 den 14:36 #

  Det här med att så många skriver SALMA-lax med små bokstäver. Så vitt jag förstått är det ett varumärke och inte en sorts lax. Nåja, lite petigt kanske. God är den i alla fall.

  • 16 juni 2011 den 14:39 #

   Helt rätt att det är ett varumärke. Men i löpande text skriver man inte varumärken med versaler. IKEA blir till exempel Ikea i text.

 2. Johan A
  16 juni 2011 den 18:48 #

  Hm, har precis kommit över ett litet kortlivat parti själv. Tänkte käka den rå, kanske tillsammans med något grönt och knaprigt (typ lättkokta sockerärter) och en tamarimajjo. Du råkar inte ha några dryckestips till den kombon? Föredrar torra vita.

 3. 19 juni 2011 den 22:51 #

  Smaskens! Vad får du den för när den är nedsatt?

 4. gunillakinn
  12 april 2013 den 15:05 #

  Olov, på nyårsafton i fjol kom vi över massvis med salmalax för 99:-/kilo. 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Expressgravad salmalax « Öhmans Mat & Vin - 20 juli 2011

  […] var det halva-priset-dag på salmalax igen. Den här gången testade jag snabbgravning. Att säga att det är snabbt och lätt är en […]

 2. Grön ”pasta” och rosa fisk « Öhmans Mat & Vin - 27 juli 2011

  […] bli snudd på tradition med salmalax på onsdagar. Du kan givetvis använda annan fin lax. Den här snabba rätten blev fantastiskt smakrik, frisk […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: