Danskans jordgubssylt

Har blivit helt fascinerad av danska Camilla Plum som rumsterar om i programmet ”Mat som håller” som rullar på SVT (DR:s hemsida är en gudgruva av klipp och recept). Man kan bara älska en kvinna som desinficerar syltburkarna med konjak! Det är så danskt, avslappnat, stökigt och smått anarkistiskt när hon konserverar, syltar, saltar och torkar. Jag kunde inte låta bli att prova hennes recept på jordgubbssylt när bären kostade 15 kronor litern. Resultatet blev en intensivt aromatisk och ganska lös sylt. Fantastisk till frukostyoghurten.

Till ett kilo (2 liter) jordgubbar går det 750 g socker och ger ungefär 1 liter sylt. Allt ska gå snabbt och på hög värme gör att bevara jordgubbarnas karaktär och för att vätska snabbt ska avdunst. Värm sockret på 200° i ugnen cirka 20 minuter. Värm en vid stekpanna eller gryta (inte gjutjärn eller aluminium) så den blir riktigt het och slå på jordgubbarna så det fräser (dra in den underbara doften i näsan) och låt dem safta sig ordentligt och vatten ånga bort i 4-5 minuter. Slå på det heta sockret (akta så du inte bränner dig) och koka ytterligare 5-10 minuter. Riv under tiden skalet från en citron och pressa ut saften. Blanda ner i sylten strax innan den är klar. Citronen bidrar med pektin som får sylten att tjockna något. I programmet blandade Camilla ner rosenblad så jag rörde ned 1 msk rosenvatten. Häll på konservburkar som du desinficerat med 1 msk konjak eller annan god sprit. Låt spriten vara kvar i burken, den ger fin smak.

Etiketter:,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Danskans jordgubssylt”

  1. 04 juli 2011 den 13:43 #

    Jag såg hennes program första gången nu i helgen och då visade hon ett antal recept med pesto och örtkryddor. Inspirerande dam:-)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hur konserverar man tomater? « Öhmans Mat & Vin - 15 juli 2011

    […] Ingen aning. Därför fick jag konsultera Camilla Plum, den danska konserveringsdrottningen. Som jag nämnt tidigare är jag helt fascinerad av henne och hennes matlagningsattityd. Planerar så smått en utflykt till […]

  2. Hemma hos Camilla Plum « Öhmans Mat & Vin - 30 juli 2011

    […] Som jag nämnt tidigare har jag fascinerats av Camilla Plum och hennes matlagningsstil. Idag tog jag därför en tur till hennes gård Fuglebjergaard som ligger cirka tre mil väster om Helsingør och strax norr om den lilla staden Helsinge. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: