Del 1: Hur konserverar man tomater?

Som svar på frågan ovan: Ingen aning. Därför fick jag konsultera Camilla Plum, den danska konserveringsdrottningen. Som jag nämnt tidigare är jag helt fascinerad av henne och hennes matlagningsattityd. Planerar så smått en utflykt till hennes gård Fuglebjerggaard som är ekologisk och verkar vara helt självförörjande på grönsager, kött, frukt, öl, cider och allt man kan behöva. Gårdsbutiken är öppen på lördagar och det är cirka 90 minuters bilfärd från Malmö. Kolla in hemsidan på egen risk. Webdesignern (stort ord i sammanhanget) verkar förutom färgblindhet även lida av grav förvirring.

Över till tomaterna. Nu går det att få tag på massor av mogna, svenska tomater till lågt pris och många odlar sina egna som alla verkar mogna samtidigt. Bra tillfälle att förädla. Själv köpte jag 6 kilo plommontomater för 60 kronor. Läge att experimentera. Tomaterna kan ätas som tillbehör till alla möjliga rätter eller tillsättas i grytor och soppor. Du behöver, förutom tomater och övriga ingredienser, glasburkar med lock, antingen patentburkar som på bilden eller vanliga burkar med skruvlock. Burkarna ska rengöras väl och steriliseras genom att sätta in dem i ugnen med en liten skvätt vatten i botten på 125° i en halvtimme.

Skölj tomaterna väl och dela dem om de är stora. Fyll burkarna ordentligt med tomaterna och tryck ner skivade, hela vitlökar (jag använde färsk vitlök) och färsk basilika utmed sidorna. Tryck ned ordentligt och lämna lite utrymme högst upp så det kan bubbla och koka. Strö över en rejäl nypa fling- eller havssalt och häll över rikligt med olivolja. Om du använder patentburkar med gummiring spänner du fast locket. Vanliga skruvlock skruvar du bara på löst så att ånga kan slippa ut. Ställ in burkarna i ugnen på 110° och låt dem stanna där tills det bubblar och kokar ordentligt och tomaterna ser kokta ut. Stäng av värmen. Patentburkarna låter du bara stå kvar och svalna på eftervärmen. Skruvlocksburkarna tar du ut och låter svalna något så det inte utvecklas mer ånga. Skruva på locken ordentligt och ställ in på eftervärmen.

Här finns del 2 om hur du lägger in halvtorkade tomater och del 3 om hur du gör passata.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept, Vegetariskt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “Del 1: Hur konserverar man tomater?”

 1. kerstin
  15 juli 2011 den 13:14 #

  Far inte gummipackningen illa av värmen i ugnen?Inlägget tog slut, lite rumphugget, hade förväntat mig en smakrapport oxå.???

  • 15 juli 2011 den 13:27 #

   Gummipackningarna är gjorda för att man ska kunna koka in, så de klarar sig.
   Har faktiskt inte smakat än.

  • Anette Nilsson
   27 juli 2013 den 22:17 #

   Jo de blir geggiga av värmen, i alla fall mina gamla. Jag lägger på dem efteråt numera, innan ugnen kallnat. Ställ gärna burkarna i lite vatten i långpanna. Det brukar alltid bubbla ut olja som bränner annars.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Del 2: Hur konserverar man tomater « Öhmans Mat & Vin - 16 juli 2011

  […] jag fortfarande hade tomater kvar efter inkokningen så fick jag helt enkelt fortsätta i Camilla Plums fotspår. Jag brukar baka tomatskivor som ett […]

 2. Kirchsteigers inlagda tomater « Öhmans Mat & Vin - 17 september 2011

  […] sätt att konservera tomater är Camilla Plums recept på inkokta tomater och inlagda torkade tomater. Prova också att […]

 3. Inlagda gröna tomater « Öhmans Mat & Vin - 15 oktober 2011

  […] tomater, det är riktigt smarrigt. Fler sätt att konservera tomater är Camilla Plums recept på inkokta tomater och inlagda torkade tomater. Prova också att […]

 4. Grön tomatmarmelad « Öhmans Mat & Vin - 17 oktober 2011

  […] tomater, det är riktigt smarrigt. Fler sätt att konservera tomater är Camilla Plums recept på inkokta tomater och inlagda torkade tomater. Prova också att göra passata. 55.603331 13.001303 Rate this: […]

 5. Konservera och ta tillvara tomater | Öhmans Mat & Vin - 22 juli 2012

  […] Camilla Plums inkokta tomater […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: