Kokt torsk, äggsås och ärtor

Snäll, mild och fantastiskt god husmanskost. Samlar många popularitetspoäng varje gång jag serverar den.

Torsken skär du i portionsbitar och blandar med ett par matskedar salt i en skål och ställer kallt någon timme. Koka upp vatten så det stormkokar, lägg ner fisken i vattnet, dra grytan av värmen och lägg på locket. Efter 10-12 minuter, beroende på tjocklek, är fisken klar.

Såsen gör du genom att fräsa 4-5 msk vetemjöl i 50 g smör några minuter utan att det tar färg. Koka upp 5 dl vatten med 2,5 dl gräddmjölk och 2 tärningar/poddar fiskbuljong. Vispa ned vätska med smöret och mjölet, låt sjuda sakta i 5 minuter och smaka av med vitpeppar. Du kan förbereda så här långt. Precis innan servering värmer du upp såsen och vänder ner 1 dl hackad persilja och 3 hårdkokta ägg som du hackat grovt.

Ärtorna du använder är med fördel frysta. Slå 5 dl kokande vatten över ärtorna. Efter en minut är de klara och du slår av vattnet. Fräs upp finhackad schalottenlök i lite smör och vänd ner ärtorna samt smaksätt med nymalen svartpeppar och lite salt.

Etiketter:, ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Kokt torsk, äggsås och ärtor”

  1. Lena
    19 juli 2011 den 19:51 #

    Denna rätt är något av det godaste som finns!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: