Inocente Fino

Var tvungen att dämpa en svår sherryabstinens med en halvflaska fino. Då Systembolagets utbud är minst sagt magert behövde jag inte stå och dväljas länge framför hyllan. Jag fick med mig en flaska Inocente Fino från Grupo Estevez. Väl här hemma slog det mig att jag nog hade skrivit om denna fino tidigare. Det stämde.

När jag provade vinet senast var det uppenbarligen oxiderat då det gått för lång tid från buteljering tills jag plockade upp flaskan. Då slog det mig att jag alldeles nyligen läst en blogg där det förespråkades att fino och manzanilla vinner på att buteljlagras. Just Inocente Fino nämns som exempel. Nu är ju smaken en gång för alla olika men jag har svårt att se charmen i att dricka fino som tappat sin fräschör. Min erfarenhet av fino som passerat bäst före är att de blir kärva och lite fadda.

Incente Fino är ganska omtalat och uppskrivet. Dels är det den enda sherryn som kommer från en specifik vingård och den enda (?) som jäses på ekfat innan lagring. Vinet har dessutom en lite längre tid i soleran (läs mer om om sherry här) än genomsnittet. Tyvärr tycker jag inte att detta märks i glaset. Det är absolut en välgjord och njutbar fino men inget som sticker ut.

Ljust halmgul. Medelstor, flyktig doft (acetaldehyd) med toner av jäsande deg, grönt äpple och färska champinjoner och mandel. Mycket torr, lätt och stram karaktär med toner av jäst, grönt äpple och citronskal. Stramt och torrt avslut.

Glaset på bilden är en favorit som jag fick med mig från en tapasbar i Cordoba.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Sherry, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “Inocente Fino”

 1. Claes
  19 juli 2011 den 20:28 #

  Glaset är välfyllt med Sherry…
  Själv dricker jag en Lamborghini Campoleone 1999, ett läckert moget Merlot/cabernet Sauvignon? från Umbria. Urgott.

  Claes

 2. 19 juli 2011 den 22:08 #

  Härligt att det inte bara är jag som glider in på SB och köper halvflaskor av denna förföriska dryck… Sherrytanten är ett allmänt känt begrepp i S-torp.

  • 19 juli 2011 den 22:16 #

   Du o ja Erica. Vi får hålla konsumtionen uppe.
   Har Staffanstorp utökat sitt sortiment tack vare dig?

 3. 20 juli 2011 den 11:29 #

  Min favoritsherry på bolaget, ofta återkommande både i glasen och i diverse soppor hemmavid. Har av någon konstig anledning inte blivit någon post om den ännu för mig.

  Tack för en bra blogg. Speciellt inläggen om biodynamiken uppskattas.

  • 20 juli 2011 den 11:34 #

   Tack för feedback! 🙂
   Ibland känner jag mig ganska ensam när jag argumenterar mot biodynamiken.

   • 20 juli 2011 den 13:55 #

    Den teoretiska grundvalen är ju rena häxkonsten. I nivå med homeopati och auraterapi. Jag förstår inte varför vinjournalisterna är så mjäkiga… antar att de inte vill bli portade från framtida provningar av DRC mfl.

 4. 20 juli 2011 den 13:57 #

  Du är min kompis! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Utvecklas sherry på flaska? « Öhmans Mat & Vin - 17 augusti 2011

  […] sherrytypers hållbarhet på både öppnade och obrutna buteljer. Därefter har jag stött på och skrivit om påståendet att fino, mot bättre vetande och erfarenhet, skulle kunna utvecklas på butelj. Nu har jag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: