Ilonas gulasch med citronsmetana

Sommarvädret (eller vad man ska kalla det) tog igår en vändning som krävde en värmande och mustig gryta. Jag ville ge mig på att göra en genuin ungersk gulasch och googlade. Av en ren slump dök denna sida upp med bra instruktioner till ungersk matlagning. En slump därför att den tillhör Ilona som jag tågluffade med till Ungern för mummeltrettiomummel år sedan. Givetvis var jag tvungen att laga hennes gulasch.

Att riva löken är tydligen ett genomgående drag i ungersk matlagning och när köttet puttrade i lökröran blev den nästan som en kräm eller redning. Jag blev lite konfunderad över att det nästan inte var någon vätska i receptet men det löste sig när grönsakerna kom i på slutet. Jag justerade receptet något litet med proportioner och framförallt drog jag på ordentligt med paprikapulvret (använde en spansk söt sort) men i övrigt höll jag mig till instruktionerna. Avstod från klimpen (csipetke) men gjorde en egen variant på gräddfilen då jag mindes hur bra citron funkade i Carl Butlers variant. Mitt råd är att göra en dubbel sats (minst) av grytan för resultatet blev magiskt bra och Kära Hustrun staplade superlativer så att det nästan blev lite löjligt.

Riv 3 gula lökar eller hacka dem mycket fint. Fräs den mjuk på låg värme utan att det tar färg i smör eller allra helst i ister eller ankfett. Strö över 1/2 tsk kumminfrön (uteslut inte) och 5 tsk milt paprikapulver samt starkt paprikapulver efter smak. Låt fräsa en stund. Blanda ner 500 g nötkött (högrev, fransyska eller liknande) skuret ganska smått och smaksätt med 2 rivna vitlöksklyftor och 2 tsk salt. Häll i 3 msk vatten. Lägg på locket och lått puttra på svag värme i många timmar och rör om då och då. Alternativt sätter du grytan i ugnen på 125° och glömmer bort den. När köttet är mört vänder du ner 400 g fast potatis skuren i lika stora bitar som köttet, 200 g färska tomater i stora bitar samt 2 stora röda eller gula spetspaprikor skurna i skivor. På med locket och låt sjuda tills potatisen är mjuk.

Servera med ett gott bröd och klicka över smetana som du blandat med finrivet skal + lite saft från en citron och en nypa salt.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

9 kommentarer på “Ilonas gulasch med citronsmetana”

 1. Monica Levinsson
  22 juli 2011 den 10:48 #

  Det här lät alldeles fantastiskt gott Anders! En suverän blogg, jag läser ofta, kommenterar för sällan. Tackar för alla trevliga tips!

 2. 22 juli 2011 den 16:49 #

  Riva lök skulle nog ingen ungrare göra, de kan konsten att finhacka, men som genväg för oss som inte riktigt förstår hur fint löken ska hackas för att kunna smälta helt är rivjärnet inte helt fel.

  Jag minns inte vad vi åt när vi var i Ungern tillsammans, förutom att vi åt på den ryska restaurangen som hade betydligt bättre mat än vad priset angav. Skillnaden i pris och kvalitet är jag övertygad om handlade om politik.

  • 22 juli 2011 den 17:27 #

   Minns inte heller maten i Ungern förutom just middagen på ryska ”första klass-restaurangen”. Väldigt stiligt med mycket röd sammet och guld, servitörer i kosackskjortor och några hysteriska violinister om jag inte minns fel. Vi åt bland annat en fantastisk soppa som kom i brödöverbakade skålar. Väldigt sofistikerat tyckte jag då. Kostade snudd på ingenting och var den flottaste krog jag dittills varit på (vilket inte säger så mycket iofs).

 3. 23 juli 2011 den 0:29 #

  Händer att jag lagar ett och annat av dina recept. Alltid bra att ta till din blogg när man har idetorka!

 4. 26 juli 2011 den 16:28 #

  Själva grejen med krogen var ju att det inte var en förstaklassrestaurang prismässigt eftersom det fanns någon form av klassning av krogar som också bestämde priserna. Den här restaurangen borde legat i högsta klassen men gjorde inte det. Tror att man sparkade på ryssar lite diskret när man hade chansen.
  Vi ville bjuda min bror på fin restaurang eftersom vi hade växlat alldeles för mycket pengar och var lite sura för att han valde en bra restaurang istället för en dyr.

 5. Håkan Forsberg
  11 mars 2012 den 13:28 #

  Jag sökte på Gulasch på google, och kom hit…
  verkar spännande och jag har skrivit ned receptet som jag skall laga till kommande söndag… idag blev det kalops…

  Tack för ett spännade recept… och jag har lagt en prenu på nya inlägg…

  //Håkan 🙂

 6. Heidi
  20 mars 2012 den 15:19 #

  Lagade dubbel sats som rekommenderat. Eftersom tomaterna är lite smaklösa på vonterhalvåret så la jag till tomatpure. Ägnade en del möda till att finhacka löken enligt Ilonas direktiv. Citronsmetanan var riktigt god till. Även Arla har smetana i sitt sortiment.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Liten återblick av däckad matbloggare « Öhmans Mat & Vin - 14 oktober 2011

  […] är som gjord för en härlig gulasch. Ilonas variant slår det allra […]

 2. Spansk gulasch « Öhmans Mat & Vin - 02 februari 2012

  […] här receptet baseras på Ilonas fantastiska gulasch. Med mitt spanska rökta parikapulver, sherryvinäger, chilipasta och kikärtor istället för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: