Nötigt mustig soppa

Soppa är underskattat, kanske speciellt här i Skåne där den inte räknas som ”riktig mat”. Men prova denna soppa på jordärtskocka som är både, mustig, matig, krämig och mättande med en nötig smak som snudd på påminner om mandelmassa. Och snabbt går det! Strunta dessutom i det där gamla rådet om att lägga skockan i vatten med citron. Den hinner inte mörkna.

Hacka en liten gul lök och fräs i smör på låg värme så den mjuknar. Under tiden skalar du 2 medelstora potatisar och 500 g jordärtskockor (välj stora så är det lättare att skala och blir mindre spill). Skär i mindre bitar och släng ner med löken. Slå på 8 dl vatten och lägg med 2 poddar eller tärningar hönsbuljong. Koka i 15 minuter tills mjukt. Slå i 0,5 dl amontilladosherry och 1 dl grädde och sjud några minuter. Mixa slätt och smaka av med några stänk tabasco.

Etiketter:, ,

Kategorier: lättlagat, Recept, Sherry

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Nötigt mustig soppa”

 1. Michael Rodin
  31 december 2012 den 11:58 #

  Soppan ser riktigt fin ut, men från den vin- och dryckesblogg som officiellt är Sveriges bästa hade jag faktiskt förväntat mig ett dryckestips också. 🙂
  I kväll (nyårsafton 2012) ska jag bjuda på jordärtskockssoppa som förrätt och har fortfarande inte lyckats hitta något riktigt bra förslag, men det lutar kanske åt ett fylligare vitt vin. Nåja, Gott Nytt År! 🙂

  • 31 december 2012 den 12:12 #

   Jag skulle välja en amontillado- eller olorososherry.

 2. Michael Rodin
  14 mars 2013 den 14:07 #

  Oj, av någon anledning missade jag svaret. Jag var nog inte så observant eftersom jag inte förväntade mig ett så snabbt svar, och dessutom är jag inte så van vid WordPress aviseringssystem. Nåja, det blev i ett vitt vin, men jag vill i alla fall ge dig ett stort tack, om än sent, för ditt engagemang. Tack! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: