Ketchupeffekten

I den stilla pöl som kallas matbloggosfären har en stor anka gjort ett magplask.

Matilda Mondolfi som både driver den reklaminriktade matbloggen Matildas Matparadis och är PR-ansvarig för Matric Italgross har trampat i klaveret ordentligt när hon på ett elakt och småaktigt sätt kritiserar Annika på bloggen Smaskens för att hon inte föredrar egna märket Mutti framför Heinz i denna harmlösa bloggpost. Nu är ju inte Annika den som inte kan ta för sig och gav därför svar på tal.

Jesper på bloggen Krubb sätter verkligen ord på hur jag känner inför ett sådant här agerande från ett företag gentemot en matbloggare. Med tanke på hur hissat och omhuldat Mutti varit av matbloggosfären så är agerandet fullständigt vettlöst. Jag kanske ska vara glad att Matilda inte läst min test av Muttis vs Lidl. Då hade jag väl fått hennes sicilianska hantlangare efter mig.

Hur som helst är detta sista gången jag nämner produkterna vid namn i denna blogg. Det finns andra och minst lika bra tomatprodukter på marknaden.

Edit: Matilda har nu gjort en pudel och förhoppningsvis lärt sig något på kuppen.

Edit 2: Annika har nu postat en slutreplik

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

14 kommentarer på “Ketchupeffekten”

 1. Andreas Liese
  27 oktober 2011 den 12:18 #

  Har lust att slänga mina Mutti-produkter här hemma. Precis – hur löjligt kan det vara… klumpiga spin-doctors försöker sig som mat-bloggare?

 2. 27 oktober 2011 den 13:31 #

  Tack för snälla ord och länk. Vänskapliga bloggkramar /j

 3. Ola Keps
  27 oktober 2011 den 17:47 #

  …kom ketchup så går vi…

 4. 27 oktober 2011 den 17:53 #

  hennes sicilianska hantlangare?

  • 27 oktober 2011 den 17:56 #

   Försökte vara lite rolig och syfta på den italienska inriktningen på deras importföretag. Importerade inte familjen Corleone olivolja till USA? 😉

   • 27 oktober 2011 den 18:19 #

    aha, italien-maffia-kopplingen.

    jag känner just nu att den här grejen gått lite långt. värsta drevet mot en stackars (uppenbarligen inte så slipad) pr-människa. en del kommentarer har varit klart värre än hennes inlägg. nåja, så funkar det kanske.

 5. 27 oktober 2011 den 18:13 #

  Jag hade inte kunnat ana att mitt blogginlägg skulle sprida sig på detta vis. Förhoppningsvis har Matilda insett att hon inte kan separera sitt privata och sitt professionella jag när hon skriver om mat och om produkter hon själv har generalagentur för. Jag är cosk inte helt säker på detta.

  Jag är fortfarande mest av allt förvånad

 6. 27 oktober 2011 den 20:07 #

  Eftersom ni pratar om detta, vill jag posta min ursäkt även här: Jag skrev ett mycket omoget inlägg i min blogg i förrgår och jag vill be Annika som har bloggen smaskens.nu, andra matbloggare och alla läsare om ursäkt. Jag förstår att Annika blev besviken och jag håller med om hennes kritik mot mig. Jag tänkte mig inte alls för och agerade helt fel. Alla har självklart rätt till sin egen åsikt! Jag har följt Annikas blogg smaskens.nu länge för att jag tycker att den är bra. Jag följer flera bloggar och alla dessa är viktiga och ger inspiration till oss matintresserade. Igen, jag är uppriktigt ledsen över att det blev så fel och lovar att bidra till god stämning och tillåtande atmosfär framöver.

  Varma hälsningar,
  Matilda som har bloggen matildasmatpardis.se

 7. Lola
  27 oktober 2011 den 23:20 #

  Här kan man så tydligt se det skrivna ordets svaghet!
  När man skriver i affekt så stannar det tyvärr kvar för alltid på nätet. Hade det varit en diskussion mellan människor ute i verkligheten så hade man ganska snart kunnat reda ut det hela, och ingen hade behövt känna sig sårad.
  Som det är nu blev det ju ett stort och obehagligt drev på en gång. ”Jag ska a l d r i g mer nämna det produktnamnet för jag tycker det är oförlåtligt av innehavaren att skriva såna ohyggligt fasansfulla saker”. Kom igen nu, allihopa, så lägger vi ner hink och spade och drar ett streck över det hele!

 8. Maria Jervelycke Belfrage
  28 oktober 2011 den 16:51 #

  Tänker inte fortsätta den här diskussionen då jag tycker att det mesta redan har ventilerats. Tänkte istället föreslå att ni som bloggar om mat generellt kan vara vara lite försiktiga med varumärkesspridning.

  Av två skäl. Producenterna vill inget heller än att ni går deras ärenden; gratisreklam är mumma, speciellt när det sprids via mun-mot-mun-metoden och vänner emellan. Men också för att vi som följer era bloggar, eller i alla fall jag, känner mig totalt översvämmad av reklamens budskap, den kommer från alla håll och kanter, överallt och i alla former, den fullkomligt dränker mig.

  Jag tycker att det är underbart att ni lägger så mycket kraft, så mycket energi och så mycket kärlek i era bloggar och skulle inte för mitt liv vilja vara utan er. Och de flesta av er har också kommit att bli ett andrum för mig – där jag kan hämta inspiration och delta i, mer eller mindre nördiga, diskussioner om mat och allt som hör därtill – utan att känna mig som en potentiell kund.

  Tycker att tester/jämförelser av olika slag är både självklara och rimliga, men ett oreflekterat exponerande av olika produkter, ibland med bilder och företagssymboler, är onödigt, tycker jag. Det gör mig faktiskt både ledsen och trött, och ibland blir jag till och med arg och provocerad.

  Vad tänker ni om det här? Hur resonerar ni? Förmodar att ni får ständiga propåer av branschfolket…

  Kärleksfulla hälsningar från en som är mycket intresserad av mat, matlagning, bakning och allt det där som kommer på köpet av sådana intressen!

  Maria JB : )

  • 28 oktober 2011 den 20:23 #

   Maria: Bra synpunkter du för fram.

   Det är nog helt rätt att vi inom matbloggosfrären plötsligt rycks med i den allmänna yran och hissar vissa varumärken (exempelvis Mutti) ganska ogenerat och oreflekterat. Det grundar väl sig förhoppningsvis i en önskan att sprida kunskapen om en produkt man uppskattar. Ganska oskyldigt även om man kanske bör fundera över effekterna.

   När det gäller rena återgivanden av marknadsföringstexter eller blåögda ”recensioner” av varuprover så är jag själv allergisk mot dessa då de dyker upp i bloggar. När och om jag skriver om prover jag får så är jag mycket noga med att påpeka detta och att vara så ärlig jag kan i mina omdömen. Är det bra så skriver jag det, är det dåligt så varnar jag. Däremot brukar jag inte skriva om det bara är ointressant.

   Jag tycker det är en viktig diskussion som ständigt är aktuell. Som bloggare tycker jag man alltid ska fundera över vad man skriver, för vem och varför.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Produkttest: Mutti vs Lidl « Öhmans Mat & Vin - 27 oktober 2011

  […] Nu finns ett tungt vägande skäl att välja en annan ketchup än […]

 2. Produkttest: Mutti vs Ica « Öhmans Mat & Vin - 27 oktober 2011

  […] Ketchupeffekten […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: