Slowfoodburgare à la Jimmy

Eftersom stormen Berit bestämt sig för att jag inte skulle kunna delta i Sommelierföreningens årliga gåsamiddag med vinbonanaza så fick alternativa planer dras upp. Trivselspridaren Jimmy tipsade om burgaren han nyligen bloggat om och så fick det bli. Givetvis med smärre förändringar. Istället för högrev blev det rostas som jag hittade till halva priset på grund av kort datum. Otroligt mört och huvva så bra det blev. Aldrig har köttet i en burgare smakat bättre. Lite pyssel med alla tillbehör men det var det värt. Lyx för två som kostade mindre än en Big Mac-meny.

Tillbehören: Riv syndigt mycket parmesan och skiva en saltgurka på längden och lägg åt sidan.Rosta fyra skivor surdegsbröd, fin formfranska (jag hade Gateaus av durumvete) eller annat gott bröd i torr stekpanna. Lägg åt sidan. Skiva en stor portabellasvamp i tjocka skivor och stek i torr panna tills gyllene, klicka därefter i lite smör och bryn till perfektion. Lägg åt sidan. Stek ett halvt paket bacon krispigt och lägg åt sidan. Stek 2 tjocka skivor bifftomat hastigt på bägge sidor och lägg åt sidan. Stek en skivad gul lök i smör på medelhög värme tills den fått en fin, djup gyllenbrun färg. Slå över 2 msk px-sherry, 1 msk vinäger (eller 1 msk sirap och 1 msk vinäger) och en nypa salt och fräs tills segt och lite knäckigt. Lägg åt sidan.

Burgaren: Skiva, strimla och hacka för hand 300 g riktigt fint och mört nötkött. Det ska inte bli för fint. Blanda med en gaffel samman ordentligt med 1 msk dijonsenap, 0,5 tsk salt och mycket nymalen svartpeppar. Forma till två biffar och stek på ganska hög värme i smör ett par minuter på ena sidan. Vänd försiktigt, toppa med baconet och täck med parmesanen. Lägg på locket och låt gå färdigt 3-4 minuter.

Montering: Brödskiva i botten, tomatskiva, ”lökmarmelad”, saltgurka, burgare med bacon och ost, svamp och sist en brödskiva. Frossa!!!

Testa också den suveräna whiskyburgaren och den magiska burgaren.

Etiketter:

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Slowfoodburgare à la Jimmy”

  1. 28 november 2011 den 12:27 #

    Egenmalet kött till burgaren är SÅÅÅ mycket godare. Funderar på att helt bojkotta den plastinpackade färsen framöver…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: