Tillbakalutad blomkåls- och pastagratäng

Jamie Oliver är en ständig källa till inspiration. Jag gillar verkligen hans program, attityd och recept. Däremot har jag lite svårt för hans ”30 minute meals”. Alldeles för stressigt för mig. Fattar inte varför man ska ha så bråttom. När jag gör hans halvtimmesrecept tar det minst en timme och då gör jag  ofta bara en av rätterna. För mig är matlagning nästan meditativt. Jag står gärna och glor in i ugnen och ser hur det puttrar, hänger över grytorna och smuttar på ett glas vin eller tar en paus och kollar facebook. Jag skulle aldrig kunna jobba i restaurangkök och att delta i Sveriges Mästerkock vore en ren mardröm.

Den här gången blev det en variant på macaroni n’cheese med blomkål. Inte helt enligt originalrecept men nära nog. Det blir en rejäl sats som räcker till åtminstone fem personer. Mycket gott blev det i alla fall. Servera med en sallad med kraftfull dressing och friterade kapris.

Bred ut ett paket bacon i en stor ugnsfast form (du ska använda samma form till gratängen sedan) och stek knaprigt på 225° högst upp i ugnen. Lägg ner baconet i en mixer tillsammans med 4 tjocka skivor dagsgammalt vitt bröd, 1 tsk rosmarin, 1 tsk timjan och en rejäl skvätt olivolja. Mixa samma tills jämnt, fint och smuligt.

Skär ett stort blomkålshuvud med bladen kvar i fyra klyftor och ansa bort det allra grövsta och fula bitar. Lägg ner i väl saltat kokande vatten i en rymlig gryta. Låt koka några minuter innan du häller i 500 g pasta. Blomkålen ska koka minst 10 minuter så om koktiden på pastan exempelvis är 6 minuter så kokar du blomkålen 4 minuter innan pastan går i. När pasta är knappt färdigkokt slår du av vattnet men sparar minst 5 dl. Slå pastan och blomkålen i formen där det goda baconfettet finns. Mosa kålen lätt och rör ner 2 dl creme fraiche, 2 hg riven smakrik ost, 2 rivna/pressade vitlöksklyftor, svartpeppar från kvarn, finrivet skal av en citron samt kokvatten så det blir simmigt och fint. Täck med smulbrödet och grädda i ugnen på 225° i 15 minuter.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sallad med kraftfull dressing och friterade kapris « Öhmans Mat & Vin - 04 december 2011

    […] Gårdagens Jamie Oliver-recept kom ursprungligen i par med en sallad. Den gjordes på endive- och trevisanosallad, men den sistnämnda fick jag inte tag på så jag gjorde min egen variant. Den väldigt potenta och smakrika dressingen samt de aromatiska men milda kaprisarna är enligt Olivers recept. […]

  2. Ungnsbakad frukt och glass « Öhmans Mat & Vin - 12 december 2011

    […] här är Jamie Olivers Lovely Stewed Fruit som han lagade till sin makaroni- och blomkålslåda. Det är egentligen inte ett recept, snarare en enkel metod att ta vara på plommon och andra […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: