Sveriges billigaste gran reserva?

Vin som kostar 59 kronor brukar smaka därefter och är sällan något att skriva hem om. För att hamna på det priset kan själva vinet i flaskan inte kosta mer än strax över tian från producenten. Då inser man snabbt att det är mycket enkla produkter vi pratar om. Påstår någon då att de kan sälja en gran reserva (5 års lagring varav minst 2 år på ekfat*) så blir jag med rätta misstänksam.

Importören Winepartners har lanserat en rad viner som ”Sveriges billigaste” via hemsidor och 2005 Marques de Valencia Gran Reserva från DO Valencia har lanserats just som ”Sveriges billigaste gran reserva” för galna 59 kronor. Hur de lyckats pressa priset på detta sätt vete tusan och kunde det vara drickbart? Jag var ju helt enkelt tvungen att prova.

Flaskan har en trevlig, traditionell presentation men färgen på vinet var misstänkt mörkt med tanke på den långa lagringen. Vinet var med tanke på priset väldigt fruktigt, fylligt och välbalanserat. Välgjort, smakrikt, publikt och…gott. En bra representant för det prisvärda spanien och absolut en positiv, och oväntad, överraskning för den lilla pengen. Men är det en gran reserva? Jag är tveksam.

Ganska djup och tät rubinröd färg. Medelstor, eldig och fruktig doft av syltade körsbär, röda bär, kryddig, fattoner och lite mynta. Medelfyllig, mjukt fruktig, massor av röda bär, sammetslena tanniner, eldig, smakrik och kryddig med en frisk, avrundad syra och en ganska tydlig ekstruktur. Bra längd med viss balans.

*Edit: I Valencia har man ett undantag från de generella reglerna och det krävs endast 9 månader på ek för gran reserva. Dock ska detta vin var lagrat 24 månader. Se kommentarsfältet.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “Sveriges billigaste gran reserva?”

 1. 30 december 2011 den 21:16 #

  Efter den noten måste man ju testa men det väcker som du säger ?

  //Magnus

 2. 01 januari 2012 den 0:44 #

  De lär ju inte betala feta pengar till Pancho Campo MW&Co iallafall… 😉

 3. Kidde
  09 januari 2012 den 12:35 #

  men visst är det bara 9 månaders lagring på fat som gäller för en Gran Reserva från Valencia?

  • 10 januari 2012 den 10:17 #

   Kollade upp detta och det stämmer som dy säger Kidde. Valencia är undantaget från de nationella reglerna i Spanien vad gäller fatlagringen.
   Ska kolla med Winepartners för de har fel uppgifter på sin hemsida.

   • 10 januari 2012 den 12:02 #

    Fick ett snabbt svar från Winepartners:
    ”Marqusen är lagrad längre än vad de lokala kraven i Valencia kräver.
    Årgång 2005 är lagrad enligt följande 24 månader på amerikansk fat och 36 månader på butelj
    Däremot kan det bli så att nästa årgångsbyte kan förändras.”

 4. 20 januari 2012 den 15:31 #

  Gott! Tyvärr finns det inte längre kvar på systemet där jag bor…

  • 20 januari 2012 den 15:34 #

   Det är bara att beställa. Kommer på ett par dagar.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gran reserva från Valdepeñas | Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae) - 01 juli 2012

  […] Vad är då en gran reserva? Det finns tre vanliga klassificeringar i Spanien: crianza, reserva och gran reserva. Med crianza menar man vin som lagrats i minst tolv månader och som inte får komma ut på marknaden före början av det tredje året efter skörden. Dessa viner är ofta ganska fruktiga men har också smak av fatlagring. Med reserva menar man viner som lagrats i minst tre år varav minst ett år på ekfat innan det får säljas. Här blir det lite mindre fruktighet och kraft och lite mer utvecklade viner. Med gran reserva menas viner som legat minst två år ekfat och minst tre år på flaska eller vice versa och får inte säljas förrän tidgast det sjätte året efter skörden. Dessa viner är i regel mycket utvecklade och mer nyanserade än de tidigare. Normalt sätt görs gran reserva endast i mycket bra årgångar men detta är inget krav, det finns också vissa lokala undantag vad gäller lagringstiden, se te x Öhmans mat & vin. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: