Klassisk Söndagsstek

Jag har nog inte ätit söndagsstek sedan jag var liten, men ändå lever minnet kvar. Kokta morötter, brysselkål, pressgurka, vinbärsgelé och mjölig potatis som man mosade ihop med den smaskiga gräddsåsen. Köttet minns jag som torrt och lite segt och var ganska oviktigt.

Nu har jag lagat söndagsstek själv för första gången. Lagom sysselsättning en kallgrå söndag i januari och det är definitivt värt besväret. Det blev något så makalöst gott. Köttet blev förvånansvärt saftigt och mört och gräddsåsen ville vi bara äta med sked. Vi åt så vi blev vimmelkantiga av lycka. Riktig comfort food!

Skala och skär grovt 2 morötter, 2 gula lökar och en stor bit roselleri. Koka upp 5 dl vatten med 2 tärningar/poddar oxbuljong, 0,5 msk 24%-ättika, 1 msk sirap, 10 vittpepparkorn, 10 kryddpepparkorn och ett lagerblad. I en rymlig gryta hettar du upp smör och bryner en väl avtorkad och nätad fransyska på 1-2 kilo (den lilla räcker till 4 personer). Köttet ska vara riktigt väl brynt. Lägg ner rotfrukterna, 6-8 ansjovisfiléer (spara spadet), häll på buljongen och låt koka upp. Stick in en köttermometer* i fransyskan, lägg på locket och ställ in i ugn på 125°. När innertemperaturen på köttet når 75° är det klart. Ta upp köttet, vippa in det i folie och låt vila en kvart.

Sila av skyn, häll tillbaka i grytan och vispa ur allt det goda. Vispa i omgångar ner 4-5 msk vetemjöl utrört i smör (toppredning) i skyn tills du får en fin konsistens på såsen. Blanda i en knapp deciliter vispgrädde. Smaka av med peppar, ansjovisspad och soja. Klipp upp nätet, skär upp köttet, salta lite och servera med kokt potatis, morötter, brysselkål, gelé och pressgurka.

*Har du inte en trådlös termometer eller en med sladd så är det dags att skaffa en.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Klassisk Söndagsstek”

 1. kerstin
  22 januari 2012 den 16:31 #

  Vet precis – härligt med husmanskost!! 🙂

 2. Håkan Hansson
  26 mars 2014 den 15:51 #

  Gillar rött vin. Kan det passa till ”Klassisk Söndagsstek”?

  • 26 mars 2014 den 16:51 #

   Visst gör det. Välj gärna ett lättare och mjukare vin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: