Skånsk äppelpannacotta

 

Blev inspirerad av bloggarkollegan Fredrik ”Lyxbloggaren” Schelin och hans recept på äppelpannacotta. Jag tog det dock ett steg längre och gjorde en pannacottavariant på skånsk äppelkaka med kavringsmul. Det blev mycket bra med mötet mellan den gräddigt, lena och vaniljiga äppelkrämen och det frasiga, söta och kaneldoftande krispiga täcket. Eftersom det är en skånsk dessert så räckte recept endast till två personer.

Dela en vaniljstång och skrapa ur fröna (eller ta 1 tsk mald vaniljstång) och koka upp i en kastrull med 3 dl vispgrädde och 3 msk socker. Låt sjuda 2-3 minuter. Ta av från värmen och rör ned 1,5 msk äppelmos. Rör ut ett blötlagt gelatinblad (eller motsvarande gelatinpulver) tills det är helt upplöst. Sila bort vaniljstången (om du använt det). Fördela i snygga formar och ställ kallt minst 2 timmar så att det stelnar.

Mixa kavring (cirka 3 skivor) så du får 1 dl fina smulor och blanda med 1 dl ljust ströbröd och 1 tsk kanel. Smält minst 50 g smör i en stekpanna och fräs brödsmulorna. Blanda ner 0,5 dl farinsocker och fräs till knaprigt och börjar ta färg. Låt svalna innan du toppar pannacottan med krispet.

Etiketter:, ,

Kategorier: Dessert, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Skånsk äppelpannacotta”

 1. 14 februari 2012 den 12:47 #

  Anders, det ser ju helt galet gott ut!
  Hoppas på ett smakprov vid nästa besök i södra delarna:)

 2. 15 februari 2012 den 14:09 #

  Hoppasan så gott det där såg ut!

 3. Maj-Lis Petersson
  17 februari 2012 den 21:27 #

  Toppengott! Blir en favorit.
  Krispet är ju användbart till mycket.
  Tack för det.
  Maj-Lis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: