Masterclass: Pinot Noir

Detta är en del av redogörelsen från en helg om vinerna från Chile och Argentina tillsammans med Madeleine Stenwreth MW och är en del av Gustibus masterclass-program.

Pinot noir från Chile brukar man koppla till svala Casablanca och traditionellt brukar man beskriva chilensk pinot som  ”leafy” och  ”syltigt”. Idag är kvaliteten mycket högre och området Leyda räknas som kultområde för druvan. Första vinet från Maule är lite ovanligt då det är ett område som inte är särskilt lämpligt för pinot noir.

2010 Oveja Negra Reserva Pinot Noir Reserva  / Chile – Maule (VIA Wines) nr 6017 / 89 kr. Ganska ljus röd färg med liten orange ton. Medelstor, generös, lite kryddig doft, anis och massor med mogen, syltig röd fruktighet av jordgubbar och hallon. Medelfyllig, frisk, ganska fruktig, mogna röda bär, någon syltighet, örter och lite fatkryddighet (kanel). Ganska kort men ren och enkel smak. Bra och trevlig mitt-i-veckan-pinot för pengen.

Nedanstående vin är, liksom rieslingen från Elqui, den första skörden av pinot noir från området.

 2011 Castillo de Molina Pinot Noir  / Chile – Elqui (Viña San Pedro) fatprov. Ganska ljus röd färg med liten blå ton. Medelstor, lite konstgjord doft av fruktkaramell, grön och omogen ton, röda friska bär och en lite stickig ton som nytt läder. Lätt, mycket frisk, syrlig röd bärighet, stram och lite mineralig. Torr och kort eftersmak.

Följande viner levererar mycket bra kvalitet och karaktär för en mycket rimlig peng. Den sista från Leyda påminner mycket om bra pinot från Nya Zealand.

2010 Pinot Noir Reserva Especial  / Chile – Limari Valley (Maycas del Limari) nr 70692 / 99 kr. Medeldjup röd färg med blå ton. Stor, generös, komplex, kryddig ton, mogna röda bär, jordgubbar, blåbär, fataromatisk och ett stråk av euacalyptus. Medelfyllig, mycket frisk, slank frukt av mogna men friska röda bär, snyggt infattad ekstruktur, kryddighet av kanel, anis och örter. Bra längd med balans och liten mineralitet i avslutet. Mycket välgjort och snyggt i prisklassen.

2010 Leyda Single Vineyard ”Las Brisas” Pinot Noir / Chile – Leyda Valley (Viña Leyda) nr 70270 / 99 kr. Medeldjup, rubinröd färg. Stor, sammansatt, ännu outvecklad doft av mogna röda bär, körsbär, aromatiska toner, lite tobak, någon kryddighet. Ganska fyllig, generös frukt, plommon, körsbär, vinbär, lite mossa, snygg liten kryddig fatton. Lång, ren, balanserad eftersmak med tydlig mineralitet.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Masterclass: Vintips och sammanfattning « Öhmans Mat & Vin - 21 februari 2012

    […] Pinot noir […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: