Masterclass: Bonarda, merlot och superkoncentrerade petit verdot

Detta är en del av redogörelsen från en helg om vinerna från Chile och Argentina tillsammans med Madeleine Stenwreth MW och är en del av Gustibus masterclass-program.

Bonarda är en italiensk mjuk och saftig druva som blivit lite typisk för Argentina i skuggan av den kraftfullare malbec. Bonarda har inte alls det internationella ryktet och det beror delvis på att den används till volymviner och odlas på mindre bra lägen. Nu börjar man dock behandla druvan med mer respekt och har upptäckt dess företräden och fina aromatik som uppstår vid odling på högre höjder med stora temperaturskillnader. Dock har den nästan ingen lagringspotential.

2011 Bonarda Premium  / Argentina – Maipu (Trivento) fatprov. Mörk purpurfärgad. Medelstor, enkel, fruktig doft av plommon, mörka bär och en liten kryddighet. Medelfyllig, ung, mjuk, mycket, saftig, frisk, mörka bär, hallon och körsbär. Lite kort avslut men charmigt även för ett fatprov.

2011 Bonarda Premium  / Argentina – Lujàn de Cuyo (Trivento) fatprov. Nästan ogenomskinligt purpur. Liten och något knuten doft, mörka bär, vanilj och lite nytt läder. Fylligt, mycket fruktigt och nästan tuggigt med massor av plommon och en liten fatkryddighet med kryddpeppar. Liten beska i eftersmaken som är ganska kort.

2009 Gougenheim Bonarda / Argentina – Vale de Uco (Gougenheim) nr 6191 / 84 kr. Medelstor, spretig, lite dammig, vanillin. Obalanserad, torr frukt, spretig syra, lite kletig sötma med artificiell vanillinton i den allt för långa eftersmaken. En skam att detta är den enda bonardan i Systembolagets sortiment.

Merlot är ganska stor i Chile och har haft ett gott rykte. Tyvärr visade inte nedanstående viner upp någon särskilt positiv bild.

2010 Palo Alto RVA. II  / Chile – Valle del Maule (Palo Alto) fatprov. Djup blåröd färg. Medelstor, ung, blåfruktig doft av plommon, anis och eucalyptus. Medelfyllig, ganska kärv och stum, mycket blå bär men lite ”gröna” och kärva inslag.

2007 Casa Merlot  / Chile – Rapel (Casa Lapostolle) Carovin / 115 kr. Djup röd färg med liten orange ton i kanten. Medelstor, fruktig doft av jordgubbar, te, apelsinskal och lite örtiga toner. Medelfyllig, lite mintig ton, röda bär och lite insjunken frukt. Intressant doft men lite för gammal.

Petit verdot är en druva som är på stark frammarsch i Argentina. I hemdistriktet Bordeaux är används denna svårodlade druva i små doser för att ge arom, färg och tanniner. I Argentinas sol mognar de mycket bra och ger intressanta, koncentrerade och fruktiga viner.

2011 Petit Verdot Super Premium  / Argentina (Trivento) fatprov. Tät, opak och nästan självlysande purpurfärg. Medelstor, djup och knuten doft av mogna mörka bär och tydlig pepprighet samt en lite animalisk ton. Mycket fyllig, oljig, fet, koncentrerade solmogna mörka bär, massor med mjuka tanniner, frisk syra. Mycket ung, otroligt koncentrerad men ändå balanserat med bra längd. Häftigt vin! Håll i hatten!

Etiketter:, , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Masterclass: Vintips och sammanfattning « Öhmans Mat & Vin - 21 februari 2012

    […] Bonarda, merlot och superkoncentrerad petit verdot […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: