Masterclass: Torrontés och unik riesling

Detta är en del av redogörelsen från en helg om vinerna från Chile och Argentina tillsammans med Madeleine Stenwreth MW och är en del av Gustibus masterclass-program.

Helgens masterclass om Chile och Argentina med Madeleine Stenwreth MW inleddes med att hon berättade om sitt arbete som konsult. Madeleine fungerar som en länk mellan exportchefer, importörer och vinmakarna så att de förhoppningsvis förstår varandras behov, önskningar och möjligheter. Inte alltid det lättaste men mycket lärorikt.

Vi började med lite lättare och aromatiska vita viner. Argentina är inte känt för sina vita viner med undantag för torrontés. Denna druva ger aromatiska, lätta viner med lite avrundad syra som ofta får justeras upp. Oftast enklare viner som inte vinner på lagring.

2011 Vida Organica Torrontés / Argentina – Mendoza (La Agricola S.A.) nr 6587 / 69 kr. Mycket ljust gul med lite trist beige ton. Medelstor, aromatisk, lite jordig, dammig, aprikos, vingummi och någon kryddighet. Lätt, enkel, avrundad syra, ganska neutral men med bra frukt. Ganska kort men ren eftersmak.

2010 Inca Seleccion Torrontés / Argentina – Calchaqui (Viñedos la Rosa) nr 6467 / 87 kr. Ljust gul färg. Medelstor, mycket fruktig, tropisk frukt, citrus, elegant aromatisk ton, örtig och tydlig karaktär av vitpeppar. Medelfyllig, avrundad syra och lätt parfymerad karaktär men dominerat av skalkärvhet. Viss längd men ofokuserad och lite besk eftersmak.

Ytterligare en aromatisk druvsort är riesling som förekommer i Chile. Vinet nedan är en riesling från det nordliga ökendistriktet Elqui. Helt unikt vin då detta fatprov är från den allra första skörden av riesling någonsin från området.

2011 Castillo de Molina Riesling  / Chile – Elqui (Viña San Pedro) fatprov. Ljust, gyllene färg. Ganska liten doft av citrus, lime och gula och gröna äpplen. Medelfyllig, torr, mycket frisk, mogna citrustoner och lite skalkärvhet. Ganska kort smak med kvardröjande syra. Tydliga tecken på ett vin av druvor från unga stockar (2 år).

Ibland kan man tro att familjen Lurton söker världsherravälde. Det finns snart sagt i varje vinproducerande land. Det gör för alla del ingenting då de i allmänhet gör väldigt bra viner. Denna pinot gris från Vale de Uco i Mendoza är inget undantag.

2011 Bodegas Lurton Pinot Gris/ Argentina – Vale de Uco (Bodegas Lurton) nr 6191 / 75 kr. Mycket ljust gul färg med ett mycket lätt rosa anslag. Stor, mycket frisk och fruktig doft av mogna päron, gula äpplen, grape, persika, citrus. Medelfyllig, torr, frisk och fruktig med toner av äpplen, omogen honungsmelon, liten aromatisk ton. Bra längd med fruktig känsla och liten mineralton. Riktigt trevligt!

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Masterclass: Torrontés och unik riesling”

  1. Juha Silfver
    18 februari 2012 den 12:06 #

    Fatprov på riesling? Vilken styggelse!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Masterclass: Vintips och sammanfattning « Öhmans Mat & Vin - 21 februari 2012

    […] Torrontès och unik riesling […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: