Inte Grekens faki

Den grekiska linssoppan faki som dagligen serveras ”Hemma hos Greken” är smått legendarisk. Som jag tidigare skrivit så räddade den praktiskt taget livet på mig. Men även om man inte är så desperat så kan en skål av denna soppa göra världen vackrare, sinnet mildare och magen mätt hela dagen.

Den är bedrägligt enkel till sin karaktär men ändå verkar den omöjlig att återskapa. Jag har försökt analysera vad som ingår och tror att jag kommit fram till en del av hemligheten; citron. I de flesta recept jag kollat ingår rödvinsvinäger men syran i Grekens soppa har en tydlig, fruktig citruskaraktär. När jag lagade nedanstående recept så använde jag först vinägern men det var först med citronen som det hela lyfte.

För att få lite must i soppan adderade jag lite spiskummin som funkade bra men som jag inte tror är rätt. Nästa gång ska jag nog lägga till blekselleri också. Originalsoppan är så mustig, fyllig och härligt mosig att jag misstänker att det någonstans står en gryta som ständigt puttrar och som bara fylls på med nya ingredienser efter hand. Det kan inte finnas någon annan förklaring.

Soppan nedan blev inte som Grekens faki men hyfsat nära. Prova gärna min snabbare och snarlika linssoppa på röda linser.

Skär 2 gula lökar, 1 stor morot och 2 potatisar smått samt skiva 2-5 vitlöksklyftor efter smak. Hetta upp rejält med olivolja i en stor gryta på medelhög värme och fräs löken tills den mjuknar något men inte tar färg. Ner med vitlöken och låt den fräsa med ett par minuter. I med grönsakerna samt 1 tsk vardera av oregano, rosmarin, timjan, 2 lagerblad, blanda och låt fräsa några minuter. Slå på 500 g passerade tomater, 2 msk tomatpuré, 2 msk rödvinsvinäger, 3 grönsaksbuljontärniner/poddar, 2 tsk salt samt rejält med nymald svartpeppar. Låt koka upp. Slå på 1,5 liter vatten och 500 g gröna linser och låt sedan sjuda i 45-60 minuter. När det nästan kokat klart rör du ned saften från 1 citron. Precis innan servering rör du ned det finrivna skalet från citronen.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Recept, Vegetariskt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Inte Grekens faki”

  1. 23 februari 2012 den 10:13 #

    Åh vad goptt! Använder du hel spiskummin eller malen? Fräser du den med de andra kryddorna eller tillsätter mot slutet?
    Jag brukar oftast vänta med svartpepparn, i sådana här grytor/soppor tills det återstår kanske tio minuter, för att den inte ska bli besk.
    Sådana här soppor skulle jag kunna leva på! Tyvärr är inte mina barn av samma åsikt… än!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: