Masterclass: Vintips och sammanfattning

I helgen spammade jag bloggen med hela nio poster med anteckningar och provningsnoteringar på 64 (!) viner från masterclassen om Argentina och Chile. Jag förstår om ingen orkade läsa och fullständigt ignorerade dem, men jag gjorde dem mest för mig själv. I denna sista post länkar till samtliga inlägg (längst ned) samt tipsar om några riktigt bra viner som finns att få tag på via Systembolaget.

I resten av den stora världen, utanför Sverige, är lättdrucken, fruktig och modern pinot grigio från Italien vanlig som hus-, bar- och sällskapsviner.I monopoltorkan kan vi istället välja 2011 Bodegas Lurton Pinot Gris från Argentina för 75 kr. Välgjort, publikt och spelandes i samma smakliga som italienarna.

För den som fortfarande lever i villfarelsen att chilensk sauvignon blanc är lite småtråkig så är 2011 Castillo de Molina Sauvignon Blanc  från Elqui för 89 kr ett bevis på att Nya Zealand kan få sig en match av viner som har lika mycket frukt men mer elegans.

Om vi trappar upp lite smak- och prismässigt på den vita sidan så har vi 2009 Chardonnay Reserva Especial  från svala Limari Valley i Chile för 99 kr (beställningssortiment) som är snyggt strukturerad med fint fokuserad frukt och fint invävda ektoner. Än mer komplext och karaktärsfullt blir det med 2008 Catena Alta Chardonnay från Mendoza i Argentina, kostar 175 kronor men det är väl investerade pengar.

På röda sidan har vi 2010 Leyda Single Vineyard ”Las Brisas” Pinot Noir från Leyda Valley i Chile. För 99 kr (beställningssortimentet) levereras mycket snygg pinot noir-karaktär som hamnar någonstans mellan Nya Zealand och Bourgogne. 2009 Donna Maria Syrah från Limari Valley i Chile skulle man kunna placera i rhônedalen med sin aromatiskt, kryddiga doft lavendel, örter och apelsin. Mycket läcker!

Helgen fick mig att omvärdera min uppfattning om druvan malbec och jag kan faktiskt tänka mig att någon gång emellanåt köpa hem en flaska. Även om kvaliteten på billigare argentinsk dalat något på grund av högre druvpriser så levererar  2010 Alamos Malbec ett pålitlig, snyggt och välgjort vin för endast 89 kronor. Men så är det också kvalitetsproducenten Catena Zapata som ligger bakom.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Masterclass: Vintips och sammanfattning”

  1. 11 mars 2012 den 10:17 #

    Tack för riktigt bra vintips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: